Postavljen 40 tona težak vodotoranj Gornjak

Izgradnja vodotornja je ugovorena za 4.694.172,50 kuna bez PDV-a, a toranj će služiti za povećanje tlakova u mreži i distribuciju vode, neovisno o ostatku sustava

Izgradnja vodotornja Gornjak dio je više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. Osnovna mu je namjena osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

Projekt je proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske jer znatno doprinosi postizanju većeg standarda isporuke i dostupnosti vodnih usluga, podiže ukupnu razinu sigurnosti i kvalitete života građana na području istočnog dijela Zagrebačke županije te stvara uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi. Dio ovog projekta je i izgradnja vodotornja Gornjak.

Vodotoranj je na gradilište na području Vrbovca dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, isti je danas 19. srpnja 2022.  podignut uz pomoć dvije velike dizalice od kojih jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona, te je usidren u unaprijed izvedeni temelj.

  • Vodotoranj Gornjak

„Realizacijom ovog projekta dobiti ćemo novu vodoopskrbnu mrežu za 21. stoljeće. Današnje podizanje vodotornja je jedan njegov dio kojim će se osigurati  tehnički i tehnološki preduvjeti za optimizaciju mreže Grada Vrbovca. U konačnici će cjelokupno istočno područje Zagrebačke županije dobiti pristup modernoj vodoopskrbi s vlastitim izvorom vode“, naglasio je Tomislav Masten, direktor društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Ukupna težina vodotornja se procjenjuje na cca 40 tona, a zapremnine je 200 m3. Vodotoranj Gornjak će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu  Grada Vrbovca te omogućuje daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

„Gradnja vodotornja Gornjak započela je prije otprilike četiri mjeseca i ovo je drugi po redu koji je podignut na vodoopskrbnom području Vrbovec. Prvi je podignut u općini Preseka, a još će se izgraditi njih tri, po jedan u općinama Gradec, Farkaševac i Dubrava. Vodotoranj Gornjak je visok 39 metara i težak cca 40 tona. Samo puštanje u pogon vodotornja i okolnih novoizgrađenih cjevovoda očekujemo do kraja 2023. godine“, kazao je Ozren Đurašina, koordinator vodoopskrbe i odvodnje na području grada Vrbovca na EU projektima pri VIO ZŽ.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagreb će uz ovakvu ponudu teško postati zeleniji i ugodniji grad

Temeljem brojnih upita korisnika, podružnice Zagrebačke ceste i Zrinjevac kreirale su „jedinstvenu“ ponudu uređenja okoliša za stambene zgrade, koja uključuje cjelokupno uređenje zelenih te betonskih i asfaltnih površina uz popločavanje pločnika, staza, šetnica i slično, navode u Zagrebačkom holdingu. Trebamo li očekivati daljnje rušenje stabala i uznapredovalu betonizaciju Zagreba ili pravu zaštitu urbane prirode i okoliša?

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Dubrovnik: Odobren 881 milijun kuna za veliki vodoopskrbni projekt

Ukupna vrijednost projekta iznosi 881.208.682,00 kuna, a njegova provedba između ostalog obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području cijelog grada Dubrovnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER