Milano želi stati na kraj divljem noćnom partijanju

U Milanu je do 27. rujna na snazi zabrana prodaje alkoholnih pića u staklenim bocama i limenkama od 22 do pet sati ujutro

U milanskoj gradskoj upravi objašnjavaju kako se ova uredba provodi s ciljem zaštite javnog prostora i kulturne baštine grada, kao i sprečavanja remećenja javnog reda i mira te zaštite imovine.

U Milanu je od 29. srpnja do 27. rujna 2022. na snazi uredba o zabrani prodaje alkoholnih pića u staklenoj ambalaži i limenkama, a vrijedi u noćnim satima, odnosno od 22 do pet sati ujutro. Prema obrazloženju milanske gradske uprave, zabrana je uvedena iz sigurnosnih razloga te s ciljem zaštite okoliša i kulturne baštine, a vrijedi za osam gradskih područja. Među njima je područje oko milanske katedrale, kao i najslikovitija milanska četvrt Navigli i drugi dijelovi grada s najpopularnijim noćnim barovima i klubovima.  

Milanska gradska uprava stoga i ovog ljeta provodi mjeru kojom nastoji obuzdati divlji noćni život, a koja se u ljetnim mjesecima u određenim dijelovima grada provodi još od 2019. godine. Tako se u dijelovima grada, u kojima je na snazi zabrana prodaje alkoholnih pića u staklenoj ambalaži i limenkama, smije koristiti isključivo plastična ambalaža i papirnate čaše, a to pravilo vrijedi za sve trgovine i ugostiteljske objekte, kao i za prodaju pića na kioscima i automatima.

Ovog tjedna iz milanske gradske vijećnice Palazzo Marino priopćeno je kako se uredba proširuje i na dodatne dijelove grada i to na milansku kinesku četvrt koja okružuje pješačku zonu u ulici Via Paolo Sarpi te područje oko Sveučilišta Bicocca.

U uredbi se navodi kako su ova područja grada izložena priljevu velikog broja ljudi u noćnim satima što uzrokuje probleme koji zaslužuju najveću pozornost. Osim nekontroliranog gomilanja otpada, posebice razbijenih staklenih boca, ovaj problem predstavlja opasnost za javnu sigurnost te degradira javni prostor i urbani namještaj što većem dijelu građanstva stvara osjećaj zapuštenosti i negativno utječe na percepciju sigurnosti određenih dijelova grada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Novo ljeto, novi kaos u Vječnom gradu

Središte Rima okupirano je ugostiteljskim terasama, korovom i otpadom pa se zbog sve veće degradacije zaštićene svjetske baštine traži intervencija UNESCO-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER