Europska komisija registrirala novu građansku inicijativu za energiju iz obnovljivih izvora

Uz novu europsku građansku inicijativu za energiju iz obnovljivih izvora danas je registrirana i inicijativa za zaštitu ruralne baštine

Europska komisija danas je odlučila registrirati dvije europske građanske inicijative pod nazivom „Opremimo svaku europsku kuću fotonaponskim pločama od 1 kW i vjetroturbinama od 0,6 kW financiranima sredstvima EU-a isključivo posredstvom općina” i „Zaštitimo ruralnu baštinu i opskrbu hranom u EU-u”.

Organizatori inicijative za energiju iz obnovljivih izvora, registrirane u srijedu pod brojem ECI(2022)000006, pozivaju na gradnju i postavljanje potrebne infrastrukture za opskrbu kućanstava zelenom energijom, uključujući i ona u najudaljenijim selima, kako bi se smanjio njihov ugljični otisak. Pozivaju i na educiranje građana o prednostima zelene energije te na stručno osposobljavanje općinskih službenika o temama iz područja zaštite okoliša.

  • Od 119 zahtjeva za pokretanje europske građanske inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila od uvođenja tog instrumenta, njih 93 bilo je prihvatljivo, odnosno ispunilo je uvjete za registraciju. Današnjom se odlukom broj inicijativa registriranih ove godine povećao na sedam.

Organizatori inicijative „Zaštitimo ruralnu baštinu i opskrbu hranom u EU-u” (registarski broj ECI(2022)000007) pozivaju na davanje novog poticaja Unijinoj predanosti promicanju regionalne baštine, održivog rasta ruralnih područja i rasta životnog standarda u ruralnim regijama kako bi se osigurala dugovječnost zajednica koje proizvode hranu u Uniji. Traže promicanje načina rada i aktivnosti svojstvenih ruralnim zajednicama te poštovanje tradicionalne obrtničke proizvodnje, kao i prepoznavanje važnosti sigurnosti opskrbe hranom i poljoprivrednim materijalima. Organizatori također traže da se promicanje ruralne baštine i važnost sigurnosti opskrbe hranom i dobave uključe u Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Komisija smatra da su obje inicijative pravno prihvatljive jer ispunjavaju potrebne uvjete, no u ovoj fazi još nije analizirala meritum tih prijedloga.

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise, a ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Komisija može postupiti prema zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti i tu odluku mora obrazložiti.

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Registrirana nova europska građanska inicijativa o zaštiti okoliša!

Europska komisija je 27. listopada odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama).

Više od milijun potpisnika peticije za spas pčela i očuvanje bioraznolikosti

Prikupljeno je više od milijun potpisa potrebnih za pokretanje mjera za zaštitu pčela i postupno ukidanje štetnih sintetskih pesticida diljem Europe. Europska građanska inicijativa „Spasimo pčele i poljoprivrednike“, pokrenuta 2019. godine uz potporu devet nevladinih udruga, uspješno je mobilizirala 1.161.257 građana i građanki 27 zemalja članica EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER