Berlin nastavlja sa širenjem tramvajske mreže

Najavljena izgradnja nove tramvajske linije Johannisthal – Gropiusstadt

U južnom dijelu Berlina nalaze se gusto naseljene stambene četvrti i poslovne zone koje još uvijek nisu dostupne tramvajskim linijama. Odjel berlinske senatske uprave za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime trenutno utvrđuje rutu nove tramvajske linije kojima će se povezati berlinski okruzi Treptow-Köpenick i Neukölln.

Nova tramvajska linija predviđena je planovima razvoja urbane mobilnosti i lokalnog prometa Berlina za razdoblje 2019.-2023. Linijom će se povezati gradske četvrti Johannisthal i Gropiusstadt, i to od sadašnje zadnje stanice u ulici Haeckelstraße u Johannisthalu do stanice podzemne željeznice Johannisthaler Chaussee (U7). Također se ispituje alternativni pravac do stanice podzemne željeznice Zwickauer Damm (U7).

Prema dosadašnjim saznanjima, puštanje u promet planirano je do 2029. godine. Novom tramvajskom linijom namjeravaju se zamijeniti i/ili rasteretiti postojeće autobusne linije u južnom dijelu Berlina te postići značajno širenje tramvajske mreže. Osim toga, izgradnjom nove tramvajske linije poboljšat će se i povezanost s regionalnim željezničkim prometom i to preko željezničke stanice Schöneweide koja se preuređuje od 2018. godine.

Više informacija o procesu planiranja i varijantama rute nove tramvajske linije bit će raspoloživo nakon održavanja online predstavljanja projekta koje će se održati 6. listopada 2022.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Webinar „Doprinos željeznice održivoj mobilnosti“

Kakav razvoj željeznice predviđa Europska unija, kakav javni prijevoz građani zaslužuju, je li prosječnom putniku veći problem sporost vlakova ili njihova nepouzdanost te kako to promijeniti – pitanja su o kojima će se razgovarati tijekom drugog ovogodišnjeg tematskog webinara u organizaciji ODRAZ-a, tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER