Univerzalni punjač za mobilne uređaje napokon stiže 2024., a za prijenosna računala 2026.

Jedinstveni punjač za sve mobilne telefone i tablete donijet će koristi za okoliš i potrošače

Zahvaljujući odobrenju Europskog parlamenta, europski potrošači uskoro će moći koristi jedan punjač za sve elektroničke uređaje. Novi standard za prijenosne uređaje bit će USB-C, koji omogućuje brzo punjenje i prijenos podataka, a kupci će moći birati žele li uz novi uređaj kupiti i novi punjač.

Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje, izvijestio je Europski parlament. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala. Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sjednici s 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, već će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za širok spektar malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabla te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Poticanje tehnoloških inovacija

Kako bežično punjenje postaje sve raširenije, najkasnije krajem 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Više informacija i veći izbor za potrošače

Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna eura godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11.000 tona starih i neupotrebljavanih punjača.

„Jedinstveni punjač napokon će postati stvarnost u Europi. Na ta smo pravila čekali više od deset godina, ali napokon možemo ostaviti u prošlosti svu silu sadašnjih punjača. Taj zakon otporan na promjene u budućnosti omogućuje razvoj inovativnih rješenja za punjenje u budućnosti i koristit će svima, od frustriranih potrošača do našeg osjetljivog okruženja. Ovo su teška vremena za politiku, ali pokazali smo da EU nije ostao bez ideja ili rješenja za poboljšanje života milijuna ljudi u Europi i da nadahnjuje druge dijelove svijeta da ga slijede.” – izjavio je izvjestitelj Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Vijeće mora službeno odobriti Direktivu, koja će zatim biti objavljena u Službenom listu Europske unije. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraju u roku od 12 mjeseci Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, a potom za dodatnih 12 mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe. Nova pravila neće se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište prije tog datuma.

Podsjetimo, tijekom proteklih deset godina Parlament je opetovano tražio uvođenje univerzalnog punjača. Unatoč prethodnim nastojanjima da se smanji broj punjača za mobilne telefone, dobrovoljne mjere nisu proizvele konkretne rezultate za europske potrošače. Stoga je Europska komisija 23. rujna 2021. konačno iznijela zakonodavni prijedlog.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Europska unija konačno uvodi jedinstveni punjač!

Pregovarači EU-a upravo su postigli dogovor oko uvođenja jedinstvenog punjača za male električne uređaje. USB-C punjač će postati novi standard za cijelu EU, izvijestila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Do ljeta obvezujuća pravila o univerzalnim punjačima

Europski parlament upravo je izglasao rezoluciju kojom se traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone, tablete, čitače e-knjiga i druge prenosive uređaje jer postoji „hitna potreba za regulatornim djelovanjem EU-a“ kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i osnažilo potrošače za donošenje održivih odluka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER