Ljubljana: Sigurnost pješaka je na prvom mjestu!

Od sada je u pješačkoj zoni u središtu Ljubljane zabranjena vožnja motociklima

Prometovanje motornih vozila u ljubljanskoj pješačkoj zoni dopušteno je isključivo u vrijeme dostave, odnosno između 6 i 10 sati, a od sada vrijedi i potpuna zabrana vožnje motociklima.

U središtu Ljubljane postavljaju se dodatni znakovi upozorenja koji će stanovnike glavnog grada Slovenije podsjećati na zabranu prometa za sva motorna vozila, posebice motocikle, a koja se uvodi temeljem pravnog mišljenja Ministarstva za infrastrukturu o prometovanju motornih vozila u pješačkim zonama.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković je zabranu vožnje motociklima u pješačkoj zoni najavio još u kolovozu ove godine. Parkirnih mjesta za motocikle na prilazu samom središtu Ljubljane i njenoj pješačkoj zonu ima oko 60-ak, a ona su u pravilu slobodna, osim u špici turističke sezone kada u grad dolazi više stranaca s motociklima. Stoga će se, prema obećanju gradonačelnika Jankovića, u slučaju potrebe napraviti nova parkirna mjesta za motocikliste.

  • Od 2007. godine glavni grad Slovenije u potpunosti je preoblikovao svoje središte i namijenio ga isključivo pješacima i biciklistima. / Blaž Gostinčar - Pexels

Komunalni redari će neposlušne vozače u početku samo upozoravati, a potom će ih zbog kršenja ove zabrane moći i kažnjavati. Također, u pješačkoj zoni odnedavno je ograničena i brzina vožnje skutera Bolt, a sve je bolja situacija i s dostavljačima hrane Wolt i Glovo koji postupno povećavaju broj dostavljača pa već dugo nije bilo pritužbi na njihovu neopreznost ili prebrzu vožnju.

Grad Ljubljana je u suradnji sa Srednjom medijsko-grafičkom školom iz Ljubljane snimio video kojim se želi skrenuti pozornost na pravilno ponašanje svih osoba koje se kreću pješačkom zonom. Ne bi bilo zgoreg da ga pažljivo pogledate i naučite nešto na primjeru Ljubljane - Europske zelene prijestolnice za 2016. godinu i grada sa sve većom kvalitetom života, čijim se uspjesima divi čitav svijet

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nova stabla u središtu Ljubljane za još zeleniji okoliš

U Čufarjevoj ulici u središtu Ljubljane, gdje su u tijeku sanacijski radovi u dijelu između Miklošičeve i Resljeve ulice, posađena su nova stabla. Nakon završetka obnove ulica će biti zatvorena za promet motornih vozila.

Novo ruho obnovljene ljubljanske Čufarjeve ulice

Ljubljana posebnu pozornost posvećuje uređenju sigurnijih, ali i ugodnijih površina za pješake, bicikliste i korisnike javnog prijevoza. Osim toga, u glavnom gradu Slovenije svjesni su iznimne važnosti zelenih površina i podizanja estetskog doživljaja prostora pa se javne površine nastoje što više oplemeniti i rashladiti drvećem, ukrasnim grmljem i vodenim elementima.

Zašto je Ljubljana uzor čak i daleko većem Parizu?

U usporedbi s drugim europskim glavnim gradovima Ljubljana je sa svojih 280.000 stanovnika relativno mali grad, ali je svakako jedan od najzelenijih i najtiših! Tijekom višegodišnjeg postupnog uvođenja zabrane automobilskog prometa, središte Europske zelene prijestolnice za 2016. godinu uspješno je pretvoreno u ugodnu pješačko-biciklističku oazu kojoj se danas divi cijeli svijet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER