Biljana Borzan: U EU se u 2020. bacilo 57 milijuna tona hrane!

U Hrvatskoj se po glavi stanovnika godišnje baci 71 kg hrane

Eurostat je objavio podatke prvog službenog istraživanja o bacanju hrane u Europskoj uniji, napravljenog prema zajedničkoj metodi u svim državama članicama EU-a. Prema istraživanju, u EU-u je 2020. bačeno 57 milijuna tona hrane, dok za Hrvatsku ta brojka iznosi 286.379 tisuća tona.

EU i države članice su do sada raspolagale neslužbenim procjenama i podacima dobivenim različitim metodama, stoga ovi rezultati predstavljaju osnovu na temelju koje će se donositi odluke i propisi u cilju smanjenja bacanja hrane.

„Brojke su ogromne, ispada da 10 posto sve hrane koja dođe na europsko tržište završi na otpadu, i to u situaciji kada je hrana radi inflacije i rata u Ukrajini sve skuplja. Pozitivno je što sada imamo službenu polazišnu točku za smanjenje količina bačene hrane. Države članice EU-a su se obvezale do 2030. prepoloviti te količine, znači da je cilj za Hrvatsku do tog datuma imati manje od 143 tisuće tona bačene hrane godišnje“, kazala je Biljana Borzan, koja je bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja  i povećanje doniranja hrane.

Istraživanje također pokazuje kako se na europskoj razini 55 posto hrane baci u kućanstvima, 18 posto u fazi prerade, 11 posto u fazi  primarne proizvodnje, 9 posto u ugostiteljstvu i 7 posto u prodaji i distribuciji.

Ako se pogledaju podaci koliko kilograma se baci po glavi stanovnika, na razini EU-a to je 127 kg, dok je za Hrvatsku ta brojka 71 kg. Prema istim podacima Hrvatska je druga najbolja po tom kriteriju, odmah iza Slovenije (68 kg).  Najviše hrane po glavi stanovnika se baci na Cipru (397 kg), Danskoj (221 kg) i Grčkoj (191kg).

„Dok god ima gladnih ljudi, a skladišta socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja nisu puna, svaki kilogram bačene hrane je previše. Osim toga, za njenu proizvodnju su potrošeni resursi - rad, gorivo, voda, zemlja, koji su ograničeni i vrijedni. To je nešto što je generaciji naših djedova i baka bilo nezamislivo. Potrebno je poduzeti sustavne mjere da se situacija poboljša, na primjer olakšati doniranje pokretanjem banke hrane, educirati građane o vrijednosti hrane te učiniti rokove trajanja hrane razumljivijima za građane“, smatra Borzan.

  • Sarah Chai / Pexels

Godišnja količina otpada od hrane u Hrvatskoj može se iskazati kolonom od oko 12.000 šlepera u ukupnoj duljini od 190 km!

Podsjetimo, prema novoj metodologiji Europske unije za praćenje otpada od hrane, procjenjuje se da na razini EU-a u kućanstvima nastaje više od pola ukupnog otpada od hrane ili 53 %. S trgovinama i ugostiteljskim sektorom taj udio iznosi 70 %, dok 30 % otpada od hrane nastaje u sektoru proizvodnje i prerade hrane.

Prema rezultatima statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj, koje je tijekom 2021. provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prema novoj metodologiji Europske unije za praćenje otpada od hrane, u kućanstvima i poslovnom sektoru Republike Hrvatske godišnje nastane 286.379 tona otpada od hrane ili 71 kilogram po stanovniku. Čak 216.345 tona otpada od hrane ili gotovo 76 % nastaje u kućanstvima (ili 54 kg po stanovniku), 14 % u primarnoj proizvodnji uključujući OPG-ove, pet posto u ugostiteljskoj djelatnosti, tri posto u preradi i proizvodnji i dva posto u maloprodaji i ostaloj distribuciji hrane.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane

Lanci opskrbe hranom u mnogim su zemljama na putu da prestignu poljoprivredu i korištenje zemljišta kao najveće emitere stakleničkih plinova. Prerada i pakiranje hrane, zajedno s transportom i otpadom od hrane, lance opskrbe hranom guraju na sam vrh ljestvice globalnih emitera stakleničkih plinova, navodi se u priopćenju Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER