WienMobil: Na 240 stanica ukupno dostupno 3.000 javnih bicikala

Nova usluga javnog prijevoza na dva kotača omogućuje kretanje gradom na zdrav i klimatski prihvatljiv način

Novi sustav javnih bicikala bečkog javnog prijevoznika Wiener Linien uveden je u svim gradskim okruzima te sada nudi ukupno 3.000 bicikala na 240 stanica.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci diljem Beča postavljene su nove WienMobil stanice čime je 3.000 bicikala – 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu – dostupno u svih 23 bečkih okruga. Uz servisiranje i održavanje bicikala novi sustav trenutačno raspolaže s 240 stanica za iznajmljivanje bicikala, a nakon prvih sedam mjeseci znatno je povećan i broj korisnika. Već u prvom mjesecu 13.000 Bečanki i Bečana prijavilo se za korištenje nove WienMobil usluge, a trenutačno je koristi njih više od 75.000. Također, dosad je zabilježeno više od 200.000 iznajmljivanja bicikala.

Bicikli se najviše koriste za kratke udaljenosti, a prosječno vrijeme putovanja je oko 30 minuta. Više od 99 posto korisnika unajmljuje bicikle putem WienMobil aplikacije, dok svega 0,5 posto njih koristi opciju unajmljivanja putem telefonske linije. Sasvim očekivano bicikli se najviše koriste tijekom toplog i sunčanog vremena, a mjesec s najvećim brojem korištenja bicikala (preko 40.000) bio je kolovoz 2022. Najviše se koriste vikendom, a radnim danima između 9:00 i 10:00 sati ujutro te između 18:00 i 19:00 sati navečer.

  • © Wiener Linien

Naplata se vrši svakih pola sata po cijeni od 0,60 eura za 30 minuta, dok Wiener Linien pretplatnici bicikle mogu koristiti po povlaštenoj cijeni od svega 0,30 eura za 30 minuta. Ova niža tarifa dostupna je vlasnicima godišnjih pretplatnih karata, učeničkih i studentskih pokaza, a od sada i korisnicima Klimaticket kartica koje omogućuju korištenje svih redovnih usluga javnog i privatnog željezničkog prijevoza te gradskog javnog prijevoza na području cijele Austrije tijekom godine dana.

Od 240 stanica za iznajmljivanje bicikala najviše se koriste one koje su postavljene uz željezničke kolodvore i u središtu Beča. Tako je najpopularnija stanica Oper u samom središtu grada, a iza nje slijede stanice na Glavnom kolodvoru (Hauptbahnhof), u parku Volksgarten i na Zapadnom kolodvoru (Westbahnhof). Međutim, bicikli se u velikom broju koriste i na stanicama postavljenima u gradskim okruzima i četvrtima u kojima ova usluga prije nije bila dostupna. Primjerice, stanica Kaisermühlen - Vienna International Centre u 22. bečkom okrugu Donaustadt je među 10 najboljih. Od drugih stanica po velikom broju korisnika još se ističu Handelskai, Kagran i Floridsdorf.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč dogodine dobiva tri tisuće novih WienMobil bicikala

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien će građanima glavnog austrijskog grada uskoro nuditi prijevoz ne samo podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima, već i na dva kotača - novom uslugom dijeljenja bicikala WienMobil. Nova usluga zamijenit će dosadašnji sustav Citybike, a kao novi operater izabran je Nextbike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER