Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

Akcija se održala s ciljem podizanja svijesti o važnosti održivog gospodarenja otpadom

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

U akciji je sudjelovalo 27 ljubljanskih osnovnih škola koje su tijekom tri tjedna prikupile ukupno 21.433,5 kg malih kućanskih aparata. Najviše malih aparata prikupila je OŠ Narodnog heroja Maksa Pečarja, dok ih je po učeniku najviše prikupljeno u OŠ Šentvid. Obje škole tako su se izborile za nastup pobornika kampanje i popularnog slovenskog glazbenika Challea Sallea. U sklopu kampanje škole sudionice natjecale su se i za najbolju komunikacijsku kampanju na društvenim mrežama, a u tome je najoriginalnija bila OŠ Dravlje pa će se i u toj školi organizirati koncert navedenog pjevača.

Osim školske djece, akciji su se odazvali i brojni stanovnici Ljubljane koji su na nekoliko javnih sabirnih mjesta donijeli 4.758,5 kg malih kućanskih aparata.

Kako će se iskoristiti prikupljeni kućanski aparati?

U akciji su prikupljene gotovo dvije tone računalne opreme (ukupno 1.893,5 kg), a sva ispravna računala donirat će se udruzi Duh časa (Računala za socijalno ugrožene) koja će osigurati da sva računala budu očišćena te opremljena operacijskim sustavom i najnužnijim programima. Računala će se potom donirati socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima uz pomoć organizacija s kojima udruga već surađuje, kao što su razne organizacije koje rade s mladima i za mlade, centri za socijalnu skrb, umirovljenička društva i slovenski Caritas.

U narednim mjesecima organizatori akcije pažljivo će pratiti primopredaju računala i pobrinuti se da dospiju u prave ruke. Preostali prikupljeni kućanski uređaji prebacit će se u Centar ponovne uporabe Ljubljana, gdje će se pregledati i provjeriti, a svim ispravnim aparatima produljit će se vijek trajanja tako što će im se pronaći novi vlasnici.

Svi prikupljeni neispravni mali kućanski aparati već su predani raznim organizacijama i tvrtkama s kojima Grad Ljubljana surađuje već dugi niz godina, a koje će se pobrinuti za njihovo pravilno zbrinjavanje.

  • Kutak za ponovnu uporabu malih kućanskih uređaja / Foto: Arhiv MOL

Lokacije za predaju malih kućanskih aparata u Ljubljani

Unatoč tome što je listopadska akcija završila, građani Ljubljane svoje male kućanske aparate još uvijek mogu predati na dvjema lokacijama koje su dogovorene u suradnji s javnim poduzećem Voka Snaga, najvećom tvrtkom za gospodarenje otpadom u Sloveniji, i Centrom ponovne uporabe Ljubljana. Ukoliko imaju kućanske uređaje koje više ne koriste, a koji su još uvijek ispravni, Ljubljančani i Ljubljančanke ih mogu donijeti u Centar ponovne uporabe u Povšetovoj 4 (od utorka do subote od 9 do 16 sati) i u sabiralište na adresi Povšetova 2 (od utorka do subote od 11 do 18 sati).

Ako ih žele zamijeniti, mogu ih odnijeti u Knjižnicu REČI, a ispravna računala i računalnu opremu još uvijek mogu donirati udruzi Duh časa. Neispravne aparate građani mogu besplatno predati u jednom od dva ljubljanska sabirna centra (ZC Povšetova i ZC Barje), kao i u svim trgovinama u kojima inače mogu kupiti nove aparate.

Diljem Slovenije uređena su već 64 sabirališta u kojima građani mogu predati svoje kućanske uređaje koje više ne koriste, a njihove lokacije mogu se pronaći na online karti tvrtke ZEOS. Osim toga, pomoću karte se mogu pronaći i uređaji koji su spremni za ponovno korištenje i čekaju nove vlasnike. U sabiralištima se prikupljaju ispravni kućanski uređaji koji su prikladni za ponovnu upotrebu, i to bijela tehnika - perilice rublja, hladnjaci, pećnice i mali kućanski aparati,  radio prijemnici, zvučnici, LCD televizori i monitori, svjetiljke, računalna oprema te kućni i vrtni alati.

Trenutačno se godišnje u Sloveniji odvojeno prikupi više od 15.000 tona EE otpada, a samo u tvrtki ZEOS d.o.o. prošle je godine prikupljeno nešto više od 10.000 tona EE otpada. Stoga je akcija „Donesi male aparate“ organizirana s ciljem podizanja svijesti o važnosti odvajanja malih kućanskih uređaja jer velik dio njih još uvijek završava u miješanom komunalnom otpadu ili u krivom spremniku za odvojeno prikupljanje otpada. U tom slučaju se ne recikliraju pa se time zauvijek gube njihovi vrijedni dijelovi. Također, akcija je usmjerena na promjenu životnih navika građana kada se radi o uređajima koji su još uvijek ispravni i mogli bi ih koristiti novi vlasnici. Akcijom se skreće pozornost na važnost ponovne uporabe, popravka i dijeljenja kućanskih uređaja, a građani potiču na odgovornije rukovanje i njihovo zbrinjavanje.

Podsjetimo, akcija se održala u sklopu Life projekta „Spodbujamo e-krožno“ pod sloganom „Še sem uporaben“ (Još sam koristan), koji financiraju Ministarstvo za okoliš i prostor Republike Slovenije i Europska komisija, kao i obilježavanja 5. Međunarodnog dana EE otpada (14. listopada 2022.) u organizaciji WEEE foruma pod ovogodišnjim sloganom „Recikliraj sve, bez obzira koliko je malo!“ (na slovenskom: „Vse e-odpadke recikliraj, na velikost se ne oziraj!“), s obzirom na ovogodišnji fokus na poticanje recikliranja sitnog EE otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Količina EE otpada u stalnom porastu

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER