Ideja hrvatskog startupa među najboljima u srednjoj i južnoj Europi

Uspješno završen BASF Innovation Hub 2022.

Green Energy Pal, startup čiji je cilj učiniti prijelaz na zelenu energiju izvedivim za sve, izabran je za najbolju startup ideju u BASF Adriatic regiji (Slovenija, Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina), čime se kvalificirao za Veliko finale BASF Innovation Hub 2022 kao jedan od šest najboljih rješenja u srednjoj i istočnoj Europi.

U velikom finalu pobijedila su dva rješenja – ekolive iz Slovačke, koji razvija rješenje za bioispiranje za zdravu i sigurnu proizvodnju hrane i Holloid iz Austrije, alat za 3D viziju u stvarnom vremenu za praćenje okoliša.

Hrvatski startup Green Energy Pal izabran je među šest najboljih startupova u srednjoj i jugoistočnoj Europi u 2022. u okviru natjecanja BASF Innovation Hub. Međunarodno natjecanje u organizaciji BASF-a, najveće svjetske kemijske kompanije i europskog lidera u području istraživanja i razvoja u kemijskoj industriji, okupilo je više od 100 inovatora i startupova čije ideje izravno ili neizravno pridonose stupovima Zelenog plana - čistoj energiji, pametnom prijevozu i strategiji „Od polja do stola”.

Green Energy Pal je startup usmjeren na omogućavanje zelene energetske tranzicije i energetske učinkovitosti svima putem njihove privatne platforme namijenjene malim i srednjim poduzećima.

„Kao startup, stalno smo u potrazi za raspravom i priznanjem od strane različitih dionika u društvu, jer je to jedini način da poboljšamo svoj proizvod i plasiramo ga na tržište. A BASF Innovation Hub 2022 nam je dao upravo to: odlične savjete članova žirija i priznanje našem proizvodu i trudu koji će sigurno unaprijediti naš proizvod”, rekao je Ivan Pavić, član Green Energy Pal tima, ističući važnost koju dobro organiziran i industrijski orijentiran događaj na ovoj razini ima na startup zajednicu.

Natjecanje BASF Innovation Hub organizirala je kemijska tvrtka BASF. Simon Franko, glavni direktor tvrtke BASF za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu te predsjednik žirija istaknuo je kako je natječaj bio opsežan i da je u proteklih šest mjeseci saznao za neke divne ideje koje proizlaze od mladih inovatora.

„Kad prosuđujete toliko dobrih ideja, odluke su stvarno teške. Posljednjih nekoliko godina organizirali smo slične projekte i uvijek smo imali isti dojam – inovatori vrve odličnim idejama koje treba podržati. Bilo u obliku savjeta, financijske pomoći ili eventualnog dijeljenja korisnih kontakata, svaki od njih je od vitalnog značaja. Zbog toga nam je iznimno drago što imamo priliku organizirati BASF Innovation Hubˮ, ističe Franko i dodaje: „Jako mi je drago što je jedan hrvatski startup odabran i prepoznat kao jedan od lokalnih predstavnika, jer to pokazuje koliko je diverzificiran i utemeljen naš regionalni potencijal.”

U velikom finalu natjecanja po prvi puta dva su rješenja proglašena pobjednicima: ekolive iz Slovačke, koji razvija rješenje za bioispiranje, bioremedijaciju i proizvodnju stimulansa za zdravu i sigurnu proizvodnju hrane i Holloid iz Austrije, alat za 3D viziju u stvarnom vremenu koji se može implementirati za praćenje okoliša podzemnih i otpadnih voda, bioraznolikosti i zagađivača kao što je mikroplastika.

BASF Innovation Hub namijenjen je startupovima i inovatorima koji se bave čistom energijom, pametnim prijevozom ili strategijom „Od polja do stola”. Lokalni krug natjecanja započeo je 26. svibnja i trajao je do 16. rujna u 11 zemalja središnje i jugoistočne Europe. Lokalno natjecanje održano je pod nazivom Adriatic, a uključivao je sudionike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER