Muzej odbačenih predmeta stiže u riječki Riperaj!

Donesite jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost i koji više ne koristite te ispričajte njegovu priču

Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, stiže u Rijeku. U utorak 13. prosinca 2022. na jedan dan uselit će u prostor riječkog Riperaja na adresi Ivana Zajca 20/b.

„Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom“, pozivaju autorice Irena Boćkai i Ana Katulić.

© Muzej odbačenih predmeta

Riječ je o cjelodnevnom konceptu pa će tako autorice useliti u prostor Riperaja od 10 do 15 sati kada će prikupljati vaše odbačene predmete. U 18:30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta, a u 19 sati održati performans i udomljavanje.

Muzej odbačenih predmeta, prvi je hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept te interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuje kultura i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Kroz edukaciju o održivom razvoju konceptom Muzeja potiče se na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

© Muzej odbačenih predmeta

„Muzej odbačenih predmeta dolazi do svoje publike, a seli se uvijek u novi grad gdje se na jedan dan otvara privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, uz prateći večernji program koji čini izložba prikupljenih predmeta, izvedbeni program te pronalazak novih vlasnika koji udomljuju odbačene stvari čime se direktno utječe na akumulaciju otpada. Cilj nam je probuditi svijest građana o tome da 'smeće' nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj 'proizvodnji', poput biootpada, plastike ili stakla, već da je smeće sve ono što je za nas izgubilo vrijednost“, navode autorice.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, a u siječnju stiže u Split.

PROGRAM MUZEJA ODBAČENIH PREDMETA U RIPERAJU:

  • 10-15 sati: prikupljanje odbačenih predmeta
  • U 18:30 sati: otvaranje izložbe
  • U 19:00 sati: umjetnički performans i udomljavanje

* jedna osoba donosi jedan predmet

 

„Ana i Irena su muzej u malom, Muzej odbačenih predmeta, putujući muzej koji skuplja predmete da bi ih udomio netko drugi, uočivši kako mu baš takvo nešto treba da bi bio sretan. To je tranzitno mjesto, prostor mijene, promjene, razmjene jer odvajajući se od nečega ili primajući nešto novo znači da su i ljudi koji u tome sudjeluju u nekom vlastitom periodu promjene.“ - Nives Nedved, „Umjetnost u mreži”, Hrvatski radio.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Muzej odbačenih predmeta nakon Rijeke stiže i u Split!

Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, u suradnji s platformom Culture Hub Croatia stiže u Split. U subotu 14. siječnja 2023. na jedan dan uselit će u „Prostor“ na adresi Plančićeva 2.

Muzej odbačenih predmeta otvara se na jedan dan i u Zadru

Prvi hrvatski održivi muzej na svoje je putovanje krenuo 2019. godine, dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci i Splitu, a sada stiže i u Zadar. Kroz njegov postav prošlo je više od stotinu predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER