Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obišli CGO Biljane Donje

Radovi na izgradnji CGO Biljane Donje su pri samom kraju, a Centar će započeti s probnim radom sljedeće godine

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje su krajem studenog posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Prvi put u obilasku ovog vrijednog projekta koji će riješiti pitanje otpada za cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije bio je novi direktor FZOEU-a Luka Balen te njegov zamjenik Mirko Budiša.

Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, kojoj je povjerena realizacija projekta izgradnje CGO-a Biljane Donje, i Ljiljana Jurjević, voditeljica samostalne radne jedinice unapređenja sustava, goste su upoznali s projektom vrijednim preko pola milijarde kuna, od čega 76 % sufinancira Europska unije iz Kohezijskog fonda. FZOEU je  osigurao 14 % sredstava, dok će preostalih 10 % vrijednosti projekta sufinancirati suvlasnici tvrtke Eko d.o.o., gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija.

Novi direktor FZOEU-a Luka Balen sa suradnicima u obilasku Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje / Foto: CGO Biljane Donje

Prezentirane su sve faze izgradnje ovog najvećeg infrastrukturnog projekta na području Zadarske županije, od 2006. godine kad je donesen Plan gospodarenje otpadom Zadarske županije, preko osnivanja tvrtke Eko d.o.o, idejnog rješenja CGO-a, Studije utjecaja na okoliš i konačnog dobivanja Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša 2014. godine te odabira najpovoljnijeg izvođača radova 2018. godine da bi 2019. godine bio potpisan Ugovor sa slovenskom tvrtkom RIKO d.o.o. za „Projektiranje i  izvođenje radova na izgradnji CGO-a”.

„Radovi su pri samom kraju i sljedeće godine Centar će započeti s probnim radom. Kraj sljedeće godine, točnije 31. prosinca 2023. godine krajnji je rok dokad EU financira ovaj projekt i nadamo se da ćemo u tom roku dovršiti sve radove na Centru“, rekao je Dino Perović.

Na sastanku s čelnim ljudima Fonda bio je i voditelj Projekta izgradnje CGO-a Uroš Lavrenčič koji je istaknuo kako se radi o izuzetno zahtjevnom i složenom projektu te kako se trenutno intenzivno radi po svim od 13 građevinskih dozvola koliko ih projekt ima. Lavrenčič se također osvrnuo na rokove koje će, kako je rekao, izvođač radova u potpunosti ispoštovati.

Foto: CGO Biljane Donje

Direktor Fonda Luka Balen istaknuo je kako je riječ o impresivnom projektu koji je pred samim dovršetkom i koji će zaokružiti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u ovom dijelu Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo onim što je vidio na gradilištu i najavio daljnju potporu ovom vrijednom projektu.

U delegaciji s čelnicima FZOEU-a bile su i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić te voditeljica Službe za odnose s javnošću Lidija Tošić.

Kako napreduju radovi na trenutno najvećem gradilištu u Zadarskoj županiji pogledajte u priloženom videu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

CGO Biljane Donje: Eko d.o.o. je konačno pred potpisom ugovora!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu poljske tvrtke Control Process kao neosnovanu, što znači da zadarska tvrtka Eko d.o.o. za 15 dana konačno može potpisati ugovor o projektiranju i gradnji CGO Biljane Donje sa slovenskom tvrtkom Riko.

Napreduju radovi na izgradnji CGO Biljane Donje

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje napreduje očekivanom dinamikom, a riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu na području Zadarske županije, koji predstavlja visokokvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima. Radovi i oprema su vrijedni čak 600 milijuna kuna, od čega će se 76 % sufinancirati iz EU Kohezijskog fonda.

CGO Biljane Donje: Poigravanje sa zadarskim projektom od 50 milijuna eura

Ako u Zadru postoji projekt kojega vlast nepokolebljivo i pod svaku cijenu brani, a opozicija jednako tako ustrajno napada, onda je to izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Dodatnu težinu cijeloj priči daje podatak kako se radi o investiciji teškoj 50 milijuna eura od čega čak 70,65 posto osigurava Kohezijski fond Europske unije, piše Zadarski.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER