Najveći trg u Lyonu do 2024. dobiva novo zeleno ruho

Prema izboru Europske komisije, Lyon uz još devet francuskih gradova sudjeluje u misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030."

Grad Lyon je u sklopu svog participativnog proračuna odabrao 110 projekata koji će se realizirati do kraja mandata aktualne gradske uprave. Među njima je i 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnove trga Place Bellecour, za koji je glasao najveći broj građanki i građana Lyona.

Sredinom prosinca, devet mjeseci nakon pokretanja prvog participativnog proračuna, gradonačelnik Lyona Grégory Doucet (EELV) i njegova zamjenica Chloé Vidal, predstavili su 110 odabranih projekata za koje su građanke i građani Lyona glasali od ožujka do lipnja ove godine. Za njihovu realizaciju osigurano je 25 milijuna eura, odnosno po 12,5 milijuna eura za svako od dva dvogodišnja razdoblja koja su planirana do 2026. godine.

Riječ je o ambicioznom projektu participativne demokracije koji će sve stanovnike Lyona učiniti nositeljima promjena ovog lijepog francuskog grada. U dijalogu između stanovnika, gradskih općina i gradske uprave ukupno je predloženo 217 projekata, od kojih je 110 odabrano za realizaciju u sklopu participativnog proračuna, a predviđeni iznos rasporedit će se proporcionalno broju stanovnika svakog od devet gradskih arondismana.

  • Place Bellecour s konjaničkom statuom kralja Luja XIV. najveći je trg francuskog grada Lyona. © Jametlene Reskp / Unsplash

Među predloženim projektima, projekt obnove Place Bellecour dobio je najveću potporu građana, a odnosi se na prvi dio ozelenjavanja ovog velikog trga. Projekt je u skladu s naporima aktualne zelene gradske uprave koja od 2020. godine potiče provedbu projekata prilagodbe klimatskim promjenama, s obzirom da se Lyon poput drugih europskih gradova u ljetnim mjesecima suočava sa sve češćim i intenzivnijim toplinskim valovima.

Place Bellecour s konjaničkom statuom kralja Luja XIV. središnji je i najveći trg francuskog grada Lyona. S površinom od preko 62.000 m² (312 x 200 m) jedan je od najvećih trgova u Europi i treći najveći u Francuskoj, iza trgova Place des Quinconces u Bordeauxu (126.000 m²) i Place de la Concorde u Parizu (86.400 m²). To je ujedno i najveći pješački trg u Europi na kojem motorna vozila nemaju pristup, no unatoč svojoj veličini Bellecour ne raspolaže značajnijim zelenim površinama i drvećem. Stoga se odabranim projektom planira prva faza obnove i ozelenjavanja trga u vrijednosti od 1,5 milijuna eura.

  • Place Bellecour / © Bastien Nvs / Unsplash

Glavni cilj projekta je ozelenjavanje trga kako bi se smanjio učinak urbanog toplinskog otoka i omogućio povratak prirode u samo središte grada. Projekt se još uvijek osmišljava, no njime se predviđa sadnja urbane šume prema Miyawaki metodi, kao i uređenje prostora za odmor i rekreaciju, instalacija fontana s besplatnom pitkom vodom i općenito zasjenjenje javnih površina drvećem i zelenilom. Također, jedan od prijedloga je da se skele za obnovu zgrada ubuduće prekrivaju zelenim zidovima umjesto reklamama.  Tijekom razvoja projekta bit će dostupno više detalja o obnovi trga i postupnoj realizaciji ovog održivog projekta.

>>> Pročitajte još >>> Lyon i njegova predgrađa do 2026. dobivaju 250 km biciklističkih staza

  • Buduća mreža biciklističkih staza, Les Voies Lyonnaises, povezivat će 58 općina metropolitanskog područja trećeg po veličini francuskog grada, a činit će je 12 brzih, širokih i sigurnih biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 250 km. © Métropole de Lyon

Osim prve faze obnove trga Place Bellecour, participativnim proračunom će se financirati postavljanje ormarića solidarnosti za beskućnike, kolektora kišnice u školama, sigurnih parkirališnih mjesta za bicikle i klupa za dojenje, kao i razni projekti za inkluziju osoba s invaliditetom, projekti za umjetnike, mlade i umirovljenike. Među odabranim projektima su, primjerice, smanjenje svjetlosnog onečišćenja u povijesnoj jezgri grada Vieux-Lyon, kućice za gniježđenje ptica, uređenje ribnjaka, ozelenjavanje škola i vrtića, obnova stadiona, šetnica i trgova, uređenje prostora za građanske inicijative i udruge pa čak i jedna krušna peć u gradskoj četvrti La Duchère.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER