U Koprivnici će odložena božićna drvca osim za izradu komposta poslužiti i za mrijest ribe

Odličan prirodan način prirodnog poribljavanja

Dana 9. siječnja na području grada Koprivnice počeo je odvoz starih božićnih drvaca koji se mogu odložiti na zelenim otocima do 16. siječnja 2023. godine.

Drvca sakupljaju radnici Sektora zelenih površina te ih odvoze u Kompostanu Herešin gdje će se usitniti i zajedno s ostalim biootpadom pretvoriti u kompost prve klase „DomKo“. Građani do 16. siječnja drvca mogu odložiti na jednom od 62 zelena otoka u Koprivnici, a prije i poslije tog datuma mogu ih donijeti i u Kompostanu Herešin.

Radnici Sektora zelenih površina koprivničkog Komunalca u ponedjeljak su dio prikupljenih odloženih božićnih drvaca dovezli na jezero Šoderica, gdje će ih članovi Zajednice sportsko-ribolovnih klubova Koprivnica iskoristiti kao buduća mrjestilišta riba. Naime, borovi se postavljaju na dno jezera gdje zaklon pronalazi riba smuđ i tu se mrijesti.

Odvoz odloženih božićnih drvaca traje do 16. siječnja 2023. © Komunalac Koprivnica

„Ovo je odličan i prirodan način prirodnog poribljavanja, a borove će rasporediti kod otoka na Šoderici i na još nekim jezerima te će se time pridonijeti povećanju populacije smuđa.“ – ističu u koprivničkom Komunalcu.

Naime, božićna drvca uronjena u ribnjake ili jezera izvrsna su za izgradnju ribljih staništa. Tako ponovno iskorištena mogu postati idealna staništa za uzgoj ribe i njihovu zaštitu od grabežljivaca, a pružaju i mjesta za napredovanje algi i insekata, što je dodatni izvor riblje hrane. Stara božićna drvca osim u poboljšanju staništa riba također mogu pomoći i u obnavljanju korita potoka. Njihovim postavljanjem u određenim erodiranim dijelovima potoka mogu se usporiti ili zaustaviti erozija i stvoriti mjesta za taloženje kako bi se ponovno obnovio i uspostavio njegov tok.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Koprivnička kompostana Herešin godišnje će prerađivati 9.000 tona biootpada

Projekt izgradnje Kompostane Herešin bit će završen i prije planiranog roka, potvrđeno je na završnoj konferenciji projekta „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“, izvijestili su iz GKP Komunalac Koprivnica.

Koprivnica: Projekt dogradnje kompostane u Herešinu sve bliži realizaciji

Projekt „Dogradnja, unaprjeđenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“ kojeg je Komunalac d.o.o. Koprivnica u svibnju ove godine prijavio na natječaj „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada“ ušao je u svoju treću fazu, izvijestili su iz Grada Koprivnice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER