Visokoučinkoviti filtar za uklanjanje mikroplastike iz vode

Novi filtar navodno može ukloniti 99,9 % mikroplastike iz vode u roku od samo 10 sekundi

Korejski istraživači razvili su novi sustav za pročišćavanje vode koji sitne fragmente plastike, kao i druge onečišćujuće tvari, može filtrirati s visokom učinkovitošću u vrlo kratkom vremenu.

S obzirom na sveprisutnost plastike u suvremenom svijetu, nije iznenađujuće da se te sitne čestice plastike nalaze gotovo posvuda na Zemlji, čak i u gotovo netaknutom prirodnom okolišu. Mikroplastika je otkrivena od Sjevernog do Južnog pola, od najdubljih oceanskih dubina do najviših planinskih vrhova, a putem hranidbenog lanca dospijeva u ljudski organizam.

U svijetu se testiraju različiti materijali koji pomažu pri filtriranju mikroplastike, uključujući magnetske stupove, nanocelulozu, poluvodiče i stupove za filtriranje koji sadrže pijesak, šljunak i biofilmove. Sada su istraživači s Daegu Gyeongbuk Instituta za znanost i tehnologiju (DGIST) u Južnoj Koreji razvili posve nov sustav koji se zasniva na kovalentnom vezanju triazina (covalent triazene framework - CTF). Time se dobiva vrlo porozan materijal s velikom površinom koji ima dovoljno prostora za pohranjivanje molekula, što potvrđuju i nedavna istraživanja koja su pokazala da su slični materijali učinkoviti u uklanjanju organskih boja iz industrijskih otpadnih voda.

Korejski istraživački tim pažljivo je dizajnirao molekule u CTF-u kako bi bolje privlačile vodu, a potom ih je izložio blagom procesu oksidacije. Dobiveni filtar pokazao se učinkovitim u vrlo brzom i učinkovitom uklanjanju mikroplastike iz vode te je, navodno, unutar samo 10 sekundi uklonjeno više od 99,9 % onečišćujućih tvari. Istraživači također navode kako se materijal može koristiti više puta i to bez smanjenja učinkovitosti.

Tijekom drugog pokusa, istraživači su razvili verziju polimera koja može apsorbirati sunčevu svjetlost, pretvoriti je u toplinu i koristiti za uklanjanje hlapivih organskih spojeva (volatile organic compounds - VOCs). U ovom postupku uspješno je uklonjeno više od 98 % ovih spojeva, dok je prototip koji kombinira obje vrste membrana uspio ukloniti više od 99,9 % obje vrste onečišćivača.

„Razvili smo tehnologiju pročišćavanja vode s najvećom učinkovitošću na svijetu, koja omogućuje uklanjanje više od 99,9 % mikroplastike i hlapivih organskih spojeva iz vode i to u vrlo kratkom vremenu“, kazao je profesor Park Chi-Young, glavni autor studije. „Naša očekivanja su da će ova tehnologija visoke učinkovitosti naći široku primjenu u pročišćavanju kontaminiranih voda i omogućiti opskrbu pitkom vodom čak i u područjima gdje nema napajanja.“

Istraživanje je objavljeno u časopisu Advanced Materials.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Ekološki prihvatljivo pročišćavanje vode pomoću pijeska i bakterija

Stari su pješčani filtri učinkovitiji od novih, pokazuje jedinstvena studija provedena u postrojenju za tretiranje vode u sjevernoj Švedskoj. Razlog leži u činjenici da su stariji filtri imali vremena razviti specifičan ekosustav „gladnih“ bakterija koje pročišćavaju vodu. Voda ne samo da se mehanički prošićava prolaženjem kroz zrna pijeska, već i pomoću znatno manjih pomagača.

Mikroplastika u pitkoj vodi i opasnost za ljudsko zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon današnje objave analize trenutnih istraživanja koja se odnose na mikroplastiku u pitkoj vodi poziva na daljnju procjenu mikroplastike u okolišu i njezin potencijalni utjecaj na zdravlje ljudi. Organizacija također poziva na smanjenje plastičnog onečišćenja s ciljem zaštite okoliša i ljudskog zdravlja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER