U tijeku je podjela paketa za uštedu energije energetski ugroženim starijim osobama

Uz jedan paket, kućanstvo može godišnje uštedjeti do 1.300 kWh toplinske energije i do 370 kWh električne energije, odnosno do 200 eura.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) tijekom siječnja i veljače provodi podjelu paketa za uštedu energije energetski ugroženim starijim osobama na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Cilj kampanje Umanjimo im brige bio je osobama starije životne dobi i minimalnih primanja olakšati zimske mjesece uslijed povećanja cijena energenata kroz male mjere ušteda. Pojedini paket za uštedu energije sadrži LED žarulje, metlicu za vrata i brtve za prozore, reflektirajuću foliju za radijatore, produžni kabel s prekidačem i štedne perlatore za slavine. Energetski savjetnici Zelene energetske zadruge od početka siječnja osobno obilaze kućanstva, korisnicima pomažu postaviti materijale iz paketa i savjetuju kako ostvariti dodatne uštede promjenama navika u korištenju energije.

Foto: Zelena energetska zadruga

„Kad se zbroje svi troškovi za energente zajedno s komunalnim uslugama i drugim režijama, u jako smo teškom stanju. Imam malu mirovinu i kad stignu računi, dođe vam da se prestanete grijati. I to nije slučaj samo kod mene nego i kod mojih poznanika. Prije bi stavila krpu pod vrata, a sada imam metlicu koja održava toplinu u prostoriji. Možda neću uštediti 5 kW, ali da uštedim 1 kW, meni će to jako puno značiti.” - izjavila je Mirjana iz zagrebačkog naselja Trnsko, koja je ostvarila pravo na jedan od paketa za uštedu energije.

Korisnici paketa za uštedu energije izabrani su javnim pozivom prema kriterijima kampanje. Kriteriji su uključivali 65 ili više godina starosti, prebivalište na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije, te korištenje nacionalne naknade za starije osobe, naknade za ugroženog kupca energenata, zajamčene minimalne naknade ili mirovine u iznosu do 2.000 kn mjesečno.

Kampanja je fokusirana na ovu skupinu zato što su osobe iznad 65 godina starosti, a pogotovo žene, među najrizičnijima za materijalno, a posljedično i energetsko siromaštvo u Hrvatskoj. Dio njih živi u objektima niske energetske učinkovitosti, koji zbog loše izolacije, sustava grijanja ili instalacija nepotrebno gube energiju, ali i troše više kako bi se nadoknadilo izgubljeno. Kada energenti zbog toga postanu značajan dio životnih troškova, kućanstvo možemo okarakterizirati kao energetski siromašno.

Foto: Zelena energetska zadruga

„Treba uzeti u obzir da nemaju svi djecu i rodbinu na koju se mogu osloniti za pomoć i da je većini starijih sam proces prijave za neku od mjera socijalne pomoći zahtjevan zadatak. Situacija u kojoj se nalaze je otegotna okolnost i za njihovo zdravlje i ugodu stanovanja. Mjere za suzbijanje energetskog siromaštva bi trebale biti sustavne i dugoročne s naglaskom na poboljšanje izolacije koju si većina starijih građana ne može priuštiti. Drago nam je da im ovom akcijom možemo donekle umanjiti brige, ali se nadamo da njome uspijevamo i povećati svijest o problemu energetskog siromaštva te potaknuti rješenja.” - izjavila je Paula Damaška, voditeljica projekta Energetske zajednice za energetsku solidarnost u ZEZ-u u sklopu kojeg se provodi ova akcija.

Podsjetimo, donacijska kampanja Umanjimo im brige provedena je krajem 2022. u suradnji sa Zakladom Solidarna, a njome je prikupljeno 8.588,95 eura (64.713,47 kuna) te time osigurano stotinjak paketa. Do kraja siječnja 2023., ZEZ je obišao preko 50 % predviđenih kućanstava, a u veljači će nastaviti sve do podjele svih paketa.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je posljednjih deset godina jedan od predvodnika razvoja građanske energije u Hrvatskoj – energije u kojoj imaju riječ te uživaju dobrobit građani i lokalne zajednice. Kroz svoje djelovanje pomažemo građanima i jedinicama lokalne samouprave u ulaganju u obnovljive izvore energije, a posebno solarnu energiju. Naše djelovanje je neprofitno i usmjereno tome da svi građani Hrvatske imaju pristup čistoj i priuštivoj energiji.

 

Zaklada Solidarna za ljudska prava i solidarnost je osnovana 2015. godine u svrhu stvaranja novih mogućnosti svim građanima da djeluju solidarno, u zajedničkom nastojanju zaštite ljudskih prava i zadovoljavanja temeljnih ljudskih potreba te smanjenja nejednakosti i proširenja sloboda u svim društvenim sferama. Solidarna izravno podržava lokalni građanski aktivizam, kulturno stvaralaštvo, socijalne inovacije, građane u krizi i marginalizirane društvene skupine kroz javne kampanje i zagovaranje te programe doniranja.

VEZANE VIJESTI

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

Kampanjom „Umanjimo im brige“ prikupljeno 64.713,47 kuna!

Zelena energetska zadruga i Zaklada Solidarna su krajem listopada pokrenule donacijsku kampanju „Umanjimo im brige”, kojom su uz pomoć građana uspješno prikupili  64.713,47 kuna za osiguranje paketa za uštedu energije za 111 osoba starije životne dobi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER