U Karlovcu održana javna tribina o gospodarenju otpadom

Čistoća d.o.o. Karlovac ubuduće će na svojim mrežnim stranicama redovito objavljivati podatke o mjesečnim količinama prikupljenog otpada

U organizaciji Grada Karlovca i Čistoće Karlovac u srijedu je u Gradskoj knjižnici I. G. Kovačić održana javna tribina o novom sustavu gospodarenja otpadom.

Cilj tribine bio je informirati građane o dosad učinjenom na području novog sustava gospodarenja otpadom i predstojećim aktivnostima Čistoće d.o.o. Karlovac, ali i pružiti mogućnost građanima da u izravnom razgovoru s direktorom Vlatkom Ivkom i voditeljima odjela u Čistoći dobiju odgovor na pitanja koja ih zanimaju. Pitanja su se odnosila na učestalost odvoza otpada, zbrinjavanje medicinskog otpada, opasnog otpada, pranje spremnika, način obračuna cijene, prihode Čistoće od odvoza, mogućnost povećanja broja spremnika za otpadno staklo i dr.

Direktor Čistoće d.o.o. Karlovac, Vlatko Ivko, na tribini je govorio o predstojećim aktivnostima te još jednom istaknuo značaj informiranja građana o novom sustavu gospodarenja otpadom. U tu svrhu najavio je daljnje održavanje edukacija stanovništva, a ponajprije najmlađih. Između ostalog, istaknuo je kako će građani dobiti raspored odvoza otpada do kraja godine te najavio nabavu novih komunalnih vozila i postavljanje aparata za otkup plastične ambalaže u Recikložanom dvorištu Ilovac.

Građanima se obratio i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić koji je istaknuo ostvarene pozitivne pomake u odvajanju otpada, ali i potrebu povećanja stope odvajanja. U tu svrhu potrebno je educirati stanovništvo i stvarati navike odvajanja otpada, kao i provoditi dodatne aktivnosti u području infrastrukture za odvajanje otpada, poput izgradnje polupodzemnih spremnika.

Podsjetimo, provedba novog sustava gospodarenja otpadom u Karlovcu počela je 1. srpnja 2022. te je do kraja prošle godine zabilježeno smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za 11 posto, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Također, u istom je razdoblju evidentirano povećanje prikupljenog reciklabilnog otpada za 13 posto.

Prema najnovijim podacima o odvojeno prikupljenim količinama komunalnog otpada u siječnju 2023., količine miješanog komunalnog otpada (ukupno 900 tona) smanjenje su za gotovo 120 tona u odnosu na siječanj prošle godine. Prikupljene su nešto manje količine papira (65,7 t) uz istovremeno zabilježeno povećanje prikupljene otpadne plastike (44,59 t) za više od 25 tona. Također, u odnosu na siječanj prošle godine, prikupljeno je više biootpada (42,5 t u siječnju 2023.) i to za gotovo 13 tona, kao i otpadnog stakla (32,13 t) za 24 tone.

U Karlovcu postoji još vrlo veliki prostor za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada i povećanje količina reciklabilnog otpada. „Vjerujem da ćemo svi zajedno s vremenom još više odvajati otpad i da će njegove količine biti sve veće, a time će manje otpada završavati na odlagalištu na Ilovcu. I ovom prilikom pozivam građane da odvajaju otpad: prvi rezultati odvajanja su tu, idemo ih još poboljšati svi zajedno“, kazao je direktor Čistoće d.o.o. Karlovac Vlatko Ivka.

Čistoća d.o.o. Karlovac ubuduće će na svojim mrežnim stranicama redovito objavljivati podatke o mjesečnim količinama prikupljenog otpada.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka izabrala model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama

Nakon višemjesečne analize i razmatranja četiri prijedloga modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgrada, izabran je model prema kojem će se otpad prikupljati u nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta. Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa.

Danas se obilježava Svjetski dan odvoza otpada

Budimo zahvalni radnicima i radnicama tvrtki za održavanje čistoće i gospodarenje otpadom. Zamislite samo u kakvim bismo gradovima i naseljima živjeli bez usluge prikupljanja i odvoza smeća koje često posvuda nemarno i neodgovorno odlažemo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER