Bečki klimatski tim – inovativan pristup građanskoj participaciji

Bečanke i Bečani pozvani na aktivno sudjelovanje u oblikovanju bolje i održive budućnosti

Pilot-projekt Grada Beča koji je pokrenut prošle godine okuplja stručnjake iz gradske uprave i građan(k)e koji zajedničkim snagama rade na realizaciji novih projekata u području zaštite okoliša.

Da glavni grad Austrije veliku važnost pridaje borbi protiv klimatskih promjena, svjedoči i inovativan projekt koji je pokrenut prošle godine. Tada je na inicijativu člana bečkog gradskog poglavarstva za zaštitu okoliša Jürgena Czernohorszkog osnovan Bečki klimatski tim (Wiener Klimateam) čiji je cilj okupljanje gradskih institucija i građana kako bi zajedničkim snagama dali svoj doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja.

Protekle su godine odabrana tri od ukupno 23 bečka okruga čiji su stanovnici mogli iznijeti svoje prijedloge mjera za borbu protiv klimatskih promjena, između ostaloga online putem ili poštom. U svrhu informiranja stanovnika održano je oko 40 predavanja, događanja i javnih rasprava.

  • Bečki klimatski tim (Wiener Klimateam) osnovan je na inicijativu člana bečkog gradskog poglavarstva za zaštitu okoliša Jürgena Czernohorszkog © PID / VOTAVA

Odaziv građana iz okruga Margareten, Simmering i Ottakring nadmašio je očekivanja. Zaprimljeno je čak 1.100 prijedloga, a stručno povjerenstvo koje ih je pregledalo proglasilo je 283 prijedloga izvedivim. Zatim je uslijedila faza zajedničkog rada na projektima u radionicama u kojima su sudjelovali stručnjaci iz Grada, tvorci ideja i drugi zainteresirani građani. Ta je faza rezultirala prvim nacrtima projekata, a naposljetku su nastala 102 nacrta. Posljednji korak u procesu bilo je odobrenje žirija koji čine stanovnici. Navedena tri okruga odlučila su se za ukupno 19 projekata u području zaštite klime koje će gradske vlasti provoditi u narednim godinama počevši od 2023.

Nakon izuzetno uspješnog početka projekt će se ove godine proširiti na tri nova okruga – Mariahilf, Währing i Floridsdorf te će stanovnici tih okruga moći poslati svoje ideje kojima žele poboljšati klimu u vlastitoj četvrti.

  • Projekt Wiener Klimateam pokrenut je 20. travnja 2022.: Jürgen Czernohorszky s načelnicima kruga Simmering i Ottakring, Thomasom Steinhartom i Franzom Prokopom, te predsjednicom okruga Margareten Silvijom Janković © PID / VOTAVA

Inovativan pristup Bečkog klimatskog tima građanskoj participaciji i procesu odobrenja projekata pokazao se vrlo uspješnim. Tako su građani bili izravno uključeni u politički proces, radeći s predstavnicima gradske uprave na realizaciji novih ideja. Grad Beč predvidio je proračun od oko šest milijuna eura za ovaj projekt za 2023. Osim toga ove će godine stručnjaci provesti i procjenu kako bi projekt po potrebi prilagodili za novu fazu koja bi trebala započeti 2024. godine.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

500 ideja za zaštitu klime

Klimatska kriza pogađa sve nas, a u borbi protiv klimatskih promjena neophodan je doprinos svakog pojedinca ili grupe ljudi. Tako barem smatraju u Beču u kojem je ove godine pokrenut projekt Bečki klimatski tim, u sklopu kojeg se građani i građanke austrijskog glavnog grada pozivaju da predlože svoje ideje za zaštitu klime.

Bečka klimatska turneja: 70 dana edukacije o važnosti zaštite klime

Pod sloganom „Beč stvara dobru klimu“ („Wien macht gutes Klima“), u srijedu 8. lipnja započinje velika „klimatska turneja“ po gradskim četvrtima austrijske metropole. Cilj kampanje je informirati Bečan(k)e o važnim temama klimatskih promjena i zaštite klime te ih ujedno motivirati na aktivno sudjelovanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER