Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke

Otkrijte priručnik Građanske energije!

Priručnik je priređen u sklopu Europske klimatske inicijative (European Climate Initiative) – EUKI njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, očuvanje prirode i nuklearnu sigurnost

„Započeti projekt građanske energije je izazovan put gdje možete očekivati zaokrete. U 2022. smo izdali priručnik Građanska energija: Vodič za uspostavu energetskih zajednica kroz koji smo dali smjernice za snalaženje u tom procesu u lokalnom i nacionalnom kontekstu“, ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi koja je sada priredila i hrvatski prijevod priručnika Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke“.

Riječ je o hrvatskoj inačici europskog priručnika „Community Energy: A practical guide to reclaiming power“ koji su izradili REScoop.eu, Friends of the Earth Europe i Energy Cities, a koji je do sada preveden na nekoliko jezika. Priručnik sakuplja iskustva i stručnost vodećih europskih organizacija i 27 projekata za građansku energiju. Sadrži upute, praktične savjete, uspješne primjere i neprocjenjive resurse potrebne za provedbu revolucije obnovljive energije koju predvode građani i lokalne zajednice. Namijenjen je svima koji žele proizvoditi obnovljivu energiju: od znatiželjnih pojedinaca, do lokalnih vlasti koje izrađuje planove ili funkcionalnih energetskih zajednica u usponu.

Saznajte više o energetskoj tranziciji, tehnologijama obnovljivih izvora te istražite oblike građanske energije s koracima do ostvarenja plana preuzimanjem priručnika.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Održana prva regionalna RE-Source Croatia konferencija

Samo par dana nakon što je EK predstavila reformu modela tržišta električne energije kojom je poslala jasnu poruku da PPA ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica jer je obnovljiva domaća energija važna za energetsku sigurnost njihovih građana i industrije, OIEH je održao konferenciju RE-Source Croatia – prvu u regiji s temom razvoja PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača.

Otvorena međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija"

Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija koja se održava od 30.5. do 1.6. u Zagrebu u suradnji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i njihovih europskih partnerskih mreža otvorena je jučer u Kući Europe. Kao dio trodnevne konferencije održava se i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

Obnovljivi izvori energije, solidarna ekonomija, prehrambeni suverenitet, klimatske promjene i energetski održive zadruge teme su koje će obilježiti glavni program međunarodne konferencije „Dobra energija i ekonomija” koji je na rasporedu u petak 31. svibnja, a odvijat će se u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER