Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

To će biti dan posvećen kolektivnoj brizi o javnom prostoru svih gradskih općina uz sudjelovanje brojnih volontera i članova raznih ekoloških udruga

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

„Subota 15. travnja bit će dan kada ćemo odati počast i uzvratiti ljubav našem gradu. Nemamo namjeru građane opterećivati obavljanjem poslova za koje su nadležne komunalne službe, ali ako se svi dodatno angažiramo, zajedno možemo napraviti razliku. Odvojeno prikupljanje otpada može bolje funkcionirati, možemo pomoći učiniti naš grad ljepšim, čistijim i dostojanstvenijim. Neka 15. travnja ne bude samo dan rada za brojne volontere, već i dan za edukaciju i podizanje svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, brige za okoliš i čistoću našeg grada.“ – poručio je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

Na predstavljanju događaja održanom na rimskom trgu Piazza dell'Esquilino demonstrirane su neke od predviđenih aktivnosti, primjerice, uklanjanje naljepnica s prometnih znakova, održavanje i uljepšavanje žardinjera, čišćenje cvjetnih gredica, uklanjanje natpisa sa zidova i urbane opreme.

>>> Pročitajte još >>> Rim dobio prvi spremnik za odvojeno prikupljanje 13 različitih vrsta otpada

  • Predstavljanje događaja održano je na rimskom trgu Piazza dell'Esquilino, iza bazilike svete Marije Velike (tal. Basilica di Santa Maria Maggiore), uz sudjelovanje rimskog gradonačelnika Roberta Gualtierija i savjetnice za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrinu Alfonsi. / © Ufficio Stampa Campidoglio / Comune di Roma

Za ovu akciju posebno su pokrenute i mrežne stranice www.romacura.roma.it putem kojih se, uz vrlo jednostavnu proceduru zahvaljujući interaktivnoj karti, udrugama, mjesnim odborima, skupinama građana i pojedincima omogućuje predlaganje aktivnosti i/ili intervencija te sudjelovanje u projektu. Svi prijedlozi registriraju se na stranicama i uključuju u popis planiranih aktivnosti i intervencija, čime se građanima pružaju razne mogućnosti za sudjelovanje.

Rok za predlaganje projektnih prijedloga je 11. travnja, a grupe građana ili pojedinci koji se žele prijaviti za sudjelovanje u planiranim događanjima to mogu učiniti do 14. travnja.

„S drugim izdanjem akcije „Roma Cura Roma“ postavili smo cilj dodatnog poboljšanja rezultata postignutih 9. travnja prošle godine. Zahvaljujući sudjelovanju 395 udruga i volonterskih organizacija izvršeno je ukupno 457 aktivnosti diljem Rima, i to uz sudjelovanje preko 14 tisuća građana. Želimo da ova akcija postane autentični 'gradski događaj' za širenje dobre prakse održivosti, kao što su, primjerice, pravilno razvrstavanje otpada, promicanje kulture kružnog gospodarstva kroz ponovnu upotrebu i recikliranje, smanjenje količine otpada od hrane i odgovorno korištenje vode. Događaj je osmišljen kako bi ojačao dijalog između gradske uprave i građana, poticanjem zajedničkog rada i sudjelovanja, brige o gradu kao općem dobru i kao čimbeniku društvene kohezije i poboljšanja kvalitete života.“ – izjavila je Sabrina Alfonsi, savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom.

Na prezentaciji akcije „Roma cura Roma“ prisustvovali su i predstavnici osam udruga koje aktivno sudjeluju u njenoj organizaciji, a to su Retake, WWF, Plastic Free, FAI, ACLI, CSV Lazio, AGESCI i MASCI. Uz njih su bili i djelatnici Uprave za zaštitu okoliša, Civilne zaštite, Lokalne policije i tvrtke AMA Roma koji će, kao i prošle godine, pružiti potrebnu tehničku i logističku podršku.

Kako je proteklo prvo izdanje ove hvalevrijedne akcije, održano dana 9. travnja 2022., pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER