Dan planeta Zemlje: Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet naša su jedina opcija

Godišnje uništimo šuma veličine Portugala!

Povodom Dana planeta zemlje, WWF upozorava da godišnje zbog ilegalne sječe šuma gubimo područja veličine Portugala, što kao izravnu posljedicu ima još pogubnije klimatske promjene i veći postotak gubitka bioraznolikosti.

Unatoč brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnoj razini, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrijavanja na 1,5 °C i proglašavanje 30 posto teritorija Zemlje zaštićenim područjem, realnost je sasvim suprotna. „Pluća planeta“ polako „odumiru“, a za to smo sami krivi. S njima nestaje i ostali, za nas neprocjenjivo važan, živi svijet.

Svjesni ubrzanih klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, što je dokumentirano i u WWF-ovom posljednjem Izvještaju o stanju planeta, WWF apelira na sve donositelje odluka, korporacije i građane da prestanu s neograničenom uporabom i zlouporabom prirodnih resursa koji su na rubu da budu sasvim iscrpljeni, te da se preusmjere na održive izvore energije. 

„Dan planeta Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume - naša pluća zahvaljujući kojima dišemo te i dalje imamo priliku uživati u životu, ali i boriti se za zdravi planet. Godišnje uništimo šuma veličine Portugala! Ne smijemo zaboraviti ni druge resurse koje uzimamo zdravo za gotovo poput vode i zraka, o kojima WWF brine kroz brojne regionalne projekte. Moramo promijeniti svoj odnos s prirodom, ali moramo surađivati“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije. „Korištenje obnovljivih izvora energije umjesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, uvelike može pomoći u očuvanju prirodnih resursa, bez kojih ne bi bilo ni života na planetu“, dodaje Kalauz.

Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i okoliša niže na ljestvici naših prioriteta, ali trebamo biti svjesni da je nestanak prirode i živog svijeta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svjetskom gospodarstvu kao i prijetnjom za naš opstanak. Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet u svakom smislu tih riječi ono su što će nam pomoći da se vratimo životu u skladu sa prirodom i opstanku postojećih biljnih i životinjskih vrsta, pa i nas – ljudi, ističu u WWF Adriji.

WWF Adria poziva građan(k)e Zagreba da se pridruže proslavi Dana planeta Zemlje u subotu 22. travnja u 11 sati na Cvjetnom trgu, gdje će se zajedno s Hrvatskim veslačkim savezom i našim Olimpijcima, braćom Sinković i Damirom Martinom, organizirati atraktivno događanje za djecu. 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

WWF: Prirodu moramo hitno očuvati kako bi bila tu za nas

Dok se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, što u Hrvatskoj kolidira i s Danom zaštite prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu.

WWF Adria: Narušavanjem prirodnog sklada svi smo u opasnosti

Ovogodišnji Međunarodni dan biološke raznolikosti (22. svibnja) obilježava se pod sloganom „Gradimo zajedničku budućnost za sve što živi”. S obzirom na zabrinjavajuće podatke koji ukazuju da bioraznolikost gubimo alarmantnom brzinom, njezino očuvanje mora postati prioritet svakog pojedinca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER