Agrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održana radionica „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, ulaganje u sunčane elektrane jedno je od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina ulaganja u obnovljive izvore energije. Gospodarska osnova korištenja agrosolarnih elektrana je dvostruko korištenje poljoprivrednih površina, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Hrvatska raspolaže s preko dva i pol milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta. Kad bi se samo jedan posto tih površina iskoristio za postavljanje agrosolarnih elektrana, ukupna proizvedena energija bila bi oko 4 500 GWh godišnje. Poruke su to s radionice „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“, održane 3. srpnja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

„Na inicijativu Udruženja obnovljivih izvora energije HGK, organizirali smo ovu radionicu kako bismo otvorili dijalog s Udruženjem poljoprivrede i Udruženjem vinarstva, kao i sa zainteresiranim članovima ostalih udruženja o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti“,  poručila je direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum.

„Agrosolarstvo je odmak od tradicionalne uporabe zemljišta, koji se temelji na zajedničkom djelovanju i razvoju poljoprivrede i obnovljive energije. Radi se o domeni koju naše Udruženje obnovljivih izvora HGK snažno podržava, posebice u smislu razvoja odgovarajućeg zakonodavnog okvira“,  pojasnila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Naime, nedavno su se u Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju po prvi put definirale agrosunčane elektrane.

„Agrosunčane elektrane se najčešće primjenjuju u sinergiji sa stočarstvom te na površinama gdje se uzgajaju jednogodišnje kulture. Trebalo bi omogućiti postavljanje agrosunčanih elektrana na poljoprivredne oranice, trajne travnjake te ostale vrste zemljišta, a ne ograničavati agrosunčane elektrane samo na površine pod trajnim nasadima“,  rekao je Ivan Strunje iz Udruženja obnovljivih izvora HGK i tvrtke Neoen.

O perspektivi zaštite okoliša govorio je Mario Mesarić iz tvrtke Ires ekologija.

„Osim u poljoprivredi i energetici, agrosolarni projekti omogućavaju i unaprjeđenja u području zaštite okoliša. Otvaraju mogućnosti za unaprjeđenje bioraznolikosti te uvođenje praksi održivog upravljanja tlom te njegove zaštite. Racionalno korištenje prostora značajan je element agrosolarnih elektrana koji smanjuje pritisak na razna staništa“, rekao je Mesarić.

U poljoprivredi podizanjem takvih sustava pozitivno utječemo na očuvanje plodnosti tla, osiguravamo sigurnost prinosa te prilagođavamo proizvodnju na klimatske promjene. Uz to, agrosunčane elektrane osiguravaju dodatni prihod poljoprivrednom gospodarstvu.

„U Hrvatskoj se posljednjih godina suočavamo s intenzivnim efektima klimatskih promjena. Pažljivim uvođenjem solarnih instalacija u ili iznad nasada, formiraju se određeni i specifični mikroklimatski uvjeti. Kako je ovo relativno novi koncept, a istraživanja u poljoprivredi zahtijevaju višegodišnje praćenje, rezultata nema mnogo, ali su evidentne određene činjenice koje ukazuju da se temperatura tla ispod agrosolara smanjuje za 2-3 °C, dok se količina vode povećava za preko 20 posto", rekla je Nike Sudarević iz Udruženja poljoprivrede HGK i tvrtke PP Orahovica.

HGK / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Neoen namjerava izgraditi prvu agrosolarnu elektranu u Dragaliću

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Također, Neoen je u četvrtak najavio plan izgradnje prve hrvatske agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW.

Zagreb: Održana konferencija o prostornom planiranju agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

U četvrtak je u Zagrebu održana prva konferencija posvećena agrosolarnim elektranama, inovativnom pristupu korištenja energije sunca kojim se stvara sinergija poljoprivredne i energetske proizvodnje. NEOEN i IRES ekologija organizirali su je da bi prenijeli znanje i iskustva primjene agorosolara iz drugih zemalja te prikazali učinak na poljoprivredu koji, kod nekih poljoprivrednih kultura, rezultira i povećanjem prinosa.

Prijavite se na radionicu „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

Radionica je namijenjena svim članovima Udruženja poljoprivrede i Udruženja vinarstva, kao i zainteresiranim članovima ostalih udruženja, a raspravljat će se o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER