Potražite osvježenje na riječkim špinama pomoću interaktivne karte

Rijeka ima interaktivnu kartu s lokacijama slavnina s pitkom vodom poput Beča i Pariza

U mnogim gradovima diljem svijeta sve su glasnije inicijative za postavljanjem javno dostupnih slavina, a urbana područja sve više promoviraju održive navike te potiču građane na korištenje javnih slavina kao alternativnog izvora pitke vode.

Osluškujući potrebe stanovništva i primjenjujući primjere dobre europske prakse, riječko KD Vodovod i kanalizacija (ViK) na svojim je mrežnim stranicama objavilo interaktivnu kartu s lokacijama svih riječkih javnih slavina, špina, kako bi se svima onima koji borave u „Gradu koji teče“ dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

  • Interaktivna karta s detaljnim informacijama i lokacijama riječkih javnih špina dostupna je putem sljedeće poveznice

Interaktivna karta na jednom mjestu objedinjuje detaljne lokacije riječkih špina, njih ukupno 46, kao što su to učinili i drugi europski javni isporučitelji u gradovima poput Beča, Pariza i Berlina.

Od sada, svi oni željni osvježenja krškom izvorskom riječkom vodom mogu jednostavno pretražiti interaktivnu kartu i saznati gdje se nalazi njima najbliža špina. Karta daje i mogućnost navigacije do željene lokacije nakon čega preostaje samo uživati u ovom dragocjenom resursu.

Riječke špine postavljene su na lokacijama visoke protočnosti u centru grada, u parkovima i dječjim igralištima kako bi se svim skupinama građana, ali i životinjama, uvijek omogućilo dobrodošlo osvježenje.

Projektom mapiranja riječkih špina također se željelo podsjetiti na važnost smanjenja plastičnog otpada, pogotovo onog jednokratnog, i pozvati sve namjernike, slučajne prolaznike i turiste da svoje boce pune svježom riječkom vodom iz najbliže im špine.

 

  • Špine u Krešimirovoj ul. 3A preko puta Indexa i na Jelačićevom trgu / ViK

Tko se jednom napije riječke vode, kad tad se zbog nje ponovno vraća u Rijeku

Riječka voda jedinstveni je brend grada Rijeke, prepoznatljiva diljem Hrvatske, ali i šire. Voda s izvorišta šireg riječkog područja prirodno je pogodna za piće, a njezino obilje rezultat je prirodnog položaja koji s nizom planinskih vrhova iznad 1 300 metara u širem zaleđu (Snježnik, Obruč, Risnjak i dr.) gradu Rijeci daje najveću količinu oborina u Republici Hrvatskoj.

Krški reljef vapnenačkog sastava omogućuje poniranje najvećeg dijela oborinskih voda u podzemlje gdje se nakupljaju i zadržavaju velike količine vode koje kompleksnim sustavom podzemnih tokova otječu prema moru.

  • Izvor i crpna stanica Zvir / ViK

Nije slučajnost što je ćup iz kojeg teče voda s natpisom Indeficienter (nepresušan) sastavni dio riječkog povijesnog grba, a poznato je da onaj tko se jednom napije riječke vode, u Rijeku se uvijek vraća.

Obnavljanje postojećih i otvaranje novih riječkih špina predstavlja ne samo investiciju socijalnog i ekološkog značaja već i onu velikog turističkog i kulturnog potencijala s obzirom na to da je voda sastavni dio povijesnog razvoja i prostornog uređenja grada.

 

  • Špine na Trsatskim stubama (Ul. Petra Kružića između kućnih brojeva 24 i 30) i na lokaciji Mihovilići 11a / ViK

„Riječke špine tkivo su grada na Rječini stoga se kao lokalna zajednica trebamo njima itekako ponositi, ali i održavati ih i čuvati za buduće generacije.“ - istaknuo je direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Andrej Marochini i dodao kako se na području aglomeracije Rijeka trenutno provodi 234 milijuna eura vrijedan europski projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, koji će uz povećanje priključenosti, optimizaciju i poboljšanje postojećeg sustava javne odvodnje dodatno unaprijediti kvalitetu vodoopskrbe i zaštititi riječka vodna bogatstva.

Potrebu za popravkom, obnovom i stavljanjem u funkciju starih javnih pojilišta, kao i za podizanjem novih, odavno su prepoznale i nadležne službe Grada Rijeke, stoga se broj javnih slavina povećava iz godine u godinu kroz male komunalne akcije ili pak pomoću javno-privatnih partnerstva poput novopostavljene špine inspirirane industrijskim nasljeđem Grada Rijeke na riječkom lukobranu Molo longo.

 

  • Špina u Parku Vladimira Nazora i u Ul. Nikole Cara kod kućnog broja 11 - Potok / ViK

Još 1997. godine u Krešimirovoj ulici na mjestu javne fontane Beli Kamik iz 1873.  postavljena je riječka špina arhitekta Nenada Kocijana, a godine 2016. Grad Rijeka je na četiri frekventne lokacije postavio prepoznatljive tipske lijevane špine, i to na spoju Korza i Trga 128. brigade Hrvatske vojske, Jelačićevom trgu, Trsatskim stubama i Centru Zamet koje su građanima dostupne kroz cijelu godinu. Sve ostale javne slavine u upotrebi su od travnja do listopada kada se zatvaraju zbog dolaska hladnijeg vremena.

„Kontinuiranim ulaganjima i isticanjem raspoloživosti besplatne, pitke vode, putem ovakvih i sličnih projekata, utječemo na zaštitu okoliša i na stvaranje zdravih navika ispijanja našeg najvažnijeg izvora hidratacije – vode“, poručuju iz KD Vodovod i kanalizacija.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

U „Gradu koji teče“ sve se vrti oko vode!

KD Vodovod i kanalizacija Rijeka na svojim je mrežnim stranicama objavio mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina, kako bi svima onima koji borave u Gradu koji teče dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER