Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Bečki model socijalne stanogradnje jedan je od najuspješnijih u svijetu!

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

Krajem lipnja 2019. u razornoj eksploziji uzrokovanoj nepravilnim rukovanjem plinom u potpunosti je uništena općinska zgrada (Gemeindebau) na križanju ulica Preßgasse i Schäffergasse u četvrtom bečkom okrugu Wieden. U eksploziji su smrtno stradale dvije osobe, a šteta na zgradi je bila tolika da je njeno rušenje bila jedina mogućnost. Dvije godine nakon nesreće, krajem srpnja 2021., počela je izgradnja nove stambene zgrade koja je upravo dovršena i nudi najvišu kvalitetu stanovanja u neposrednoj blizini središta grada.

„Grad Beč i Wiener Wohnen nastojali su nakon nesreće podržati pogođene stanare i omogućiti im povratak u novu zgradu prema ranijim ugovorima o najmu. Rezultat je impresivan. S novom općinskom zgradom Wiener Wohnen uspio je realizirati projekt koji je implementirao održivu gradnju, opskrbu obnovljivom energijom i visoku kvaliteta stanovanja u stambenoj zajednici, dok se ozelenjavanjem unutarnjeg dvorišta i stvaranjem zelene fasade osigurava ugodnija mikroklima i lakše podnošenje ljetnih vrućina. Grad Beč još jednom dokazuje da je priuštivo, kvalitetno i ekološki prihvatljivo stanovanje put naprijed za održivu stambenu izgradnju u budućnosti.“ – naglasila je Kathrin Gaál, zamjenica bečkog gradonačelnika i gradska vijećnica za stanogradnju.

„Vrlo smo ponosni što smo u našem okrugu dobili tako suvremenu stambenu zgradu. Ciljane mjere poput spremnika za kišnicu, fotonaponskog sustava i zelenih površina za gniježđenje ptica i stanište kukaca osigurat će da novostvoreni stambeni i životni prostor služi kao izvor ideja i primjer najbolje prakse za mnoge druge projekte koji će četvrti okrug učiniti još privlačnijim i ugodnijim. Kao zamjenica načelnika Wiedena, posebno sam zadovoljna mogućnošću međugeneracijskih susreta u novoj zgradi i planiranim otvaranjem kavane, koji će podići kvalitetu života u Grätzlu.“ – kazala je zamjenica načelnika okruga Wieden Karin Eichler.

  • Zamjenica bečkog gradonačelnika Kathrin Gaál s novim stanarima © PID / Votava

Od podruma do krova, ekološki i socijalno održivo stanovanje

„Eksplozija plina 2019. prouzročila je veliku patnju. Još jednom hvala hitnim službama, posebno bečkim vatrogascima. Nakon tog dramatičnog događaja, naš cilj je bio da stanovnicima koji su ostali bez svojih stanova što prije ponudimo moderan novi dom na staroj lokaciji u ulici Schäffergasse. Jako sam ponosna što je Wiener Wohnen uspio dovršiti inovativnu, ekološki održivu i certificiranu novu zgradu u samo četiri godine planiranja i izgradnje. Danas mi je posebno drago što mogu pozdraviti stanare koji se vraćaju u svoje nove domove. Vama i vašim obiteljima želim mnogo sretnih godina u vašoj novoj općinskoj zgradi.“ – poručila je Karin Ramser, direktorica bečkog stambenog poduzeća Wiener Wohnen.

Uz ranije uvjete najma u novu zgradu na adresi Schäffergasse 10 vratilo se ukupno 14 starih stanara. Održiva i energetski učinkovita općinska zgrada obuhvaća gotovo 2000 m² stambenog prostora na ukupno osam etaža. Cijeli objekt projektiran je prema propisanom standardu za niskoenergetsku višestambenu zgradu. Grijanje stanova i vode postiže se pomoću zračne dizalice topline, koje koriste vanjski zrak kao izvor energije za grijanje i hlađenje, dok fotonaponski sustav na krovu sa spremnikom električne energije ispod temeljne ploče zgrade dodatno povećava energetsku učinkovitost te, osim centralizirane pripreme tople vode, također omogućuje podno grijanje i kontrolu temperature u sva 33 stana.

Uklanjanjem asfaltiranih površina u dvorišnom prostoru osigurava se upijanje oborinskih voda, a automatsko navodnjavanje zelene fasade, i to kišnicom prikupljenom u novoizgrađenoj cisterni u dvorištu, osigurava osjetno hlađenje temperature zraka unutar i izvan zgrade tijekom vrućih dana. Osim toga, zgrada će svojim bujnim zelenilom poticati bioraznolikost i služiti kao sigurno stanište za pčele i ptice te gnjezdilište za crne čiope i male šišmiše.

  • Projekt je izrađen prema najvišim ekološkim standardima i osigurat će visoku kvalitetu stanovanja. / © Telegram71

Nova stambena zgrada ima GreenPass i Klima:Aktiv certifikate

Dizajn stambene zgrade sa stanovima bez pregradnih zidova, s velikim otvorenim prostorom i lijepim balkonima i zajedničkim prostorijama osigurava još veću udobnost stanovanja. Stanovi su opremljeni drvenim podovima, trostrukim ostakljenim prozorima od aluminija i drva, vanjskim sjenilima i privatnim otvorenim prostorima kao što su balkoni i terase. Ozelenjeno unutarnje dvorište nudi mogućnosti za igru ​​i opuštanje te služi kao mjesto okupljanja susjeda.

Prostor ispred ulaza u stanove, tzv. „Pawlatschen“ (riječ pavlač je preuzeta iz češkog jezika te se u dijelovima Austrije, ponajviše u Beču i Grazu, koristi za nazivanje otvorenog ulaza u stanove s galerijama koje okružuju unutarnje dvorište ili Pawlatschenhof), raspolaže gredicama za zajedničko vrtlarenje koje je oslikao poznati austrijski grafiter Fabian Hämmerle, poznatiji kao PEKS.

Praonica rublja, prostor za odlaganje bicikala i dječjih kolica te podzemna garaža s 10 parkirnih mjesta dodatno podižu kvalitetu nove zgrade.

Neprofitna tvrtka Vienna Work integrative companies and training GmbH, koja zapošljava osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene, do veljače sljedeće godine otvorit će kavanu u prizemlju zgrade koja će služiti kao novo i ugodno mjesto okupljanja u cijeloj četvrti.

  • Ispred ulaza u stanove nalaze se gredice za zajedničko vrtlarenje koje je oslikao poznati austrijski grafiter Fabian Hämmerle, poznatiji kao PEKS © PID / Votava

Suživot novih i starih stanara u ugodnoj zajednici

Kako bi se u novoj stambenoj zgradi stvorilo ugodno okruženje za nove i stare stanare, Wohnpartner - servisna ustanova Grada Beča pomaže pri useljenju s ciljem međusobnog upoznavanja stanara i poticanja ugodnog stanovanja u stambenoj zajednici. Wohnpartner tako organizira dobrodošlicu, informativna događanja i veliku zabavu useljenja za sve stanare te provodi aktivnosti za promicanje aktivnog susjedstva. To bi prve dane i mjesece u novom starom domu trebalo učiniti što ugodnijim.

Uz novu općinsku zgradu u Wiedenu, nedavno je na korištenje diljem Beča predano više od 1 030 novih priuštivih i visokokvalitetnih gradskih stanova. Riječ je o novim općinskim zgradama Karlheinz-Hora-Hof (> video) u drugom okrugu Leopoldstadt, Barbara-Prammer-Hof i stambenom kompleksu Eisring Süd u 10. okrugu Favoriten, Wildgarten-Hof i Elisabeth-Schindler-Hof u 12. okrugu Meidling te općinskim zgradama u četvrti Neu Leopoldau u 21. okrugu Floridsdorf (> video) i Seestadt Aspernu u 22. okrugu Donaustadt (> video).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Varšava ove jeseni dobiva najsuvremeniju remizu u regiji

Dovršava se izgradnja tramvajske remize u Annopolu, smještene u gradskoj četvrti Białołęka u sjeveroistočnom dijelu Varšave. Više od 150 niskopodnih tramvaja od ove jeseni servisirat će se u automatiziranom, ekološki prihvatljivom i najsuvremenijem objektu ove vrste u Poljskoj i ovom dijelu Europe.

Priuštivo stanovanje: Bečki Margareten dobiva novu, održivu stambenu zgradu

Nova zgrada s 15 gradskih stanova gradit će se na križanju ulica Schönbrunner Straße i Reinprechtsdorfer Straße, u središtu petog okruga Margareten. Zahvaljujući revolucionarnom pilot projektu tvrtke Wiener Wohnen ovaj dio Beča dobit će novu održivu zgradu koja će raspolagati i prostorom za obavljanje projektnih aktivnosti i susrete u zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER