Greenpeace: „Unatoč zelenim frazama, fosilne kompanije ulažu sitniš u zelenu energiju!“

Objavljena Greenpeaceova analiza „Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija”

Dvanaest vodećih europskih naftnih kompanija obmanjuju javnost o spremnosti da smanje vlastiti štetan utjecaj na klimu postupnim prelaskom na obnovljive izvore energije, zaključak je analize koju je naručio Greenpeace u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE).

Izvještaj dr. Steffena Bukolda, stručnjaka za tržište nafte, pod naslovom „The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies“ (hrv. „Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija”), analizira godišnje izvještaje za 2022. godinu šest globalnih naftnih giganata – tzv. „Big Oil“ kompanija Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni i Repsol, te šest europskih naftno-plinskih tvrtki - OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group i INA Grupa.

U izvještaju se otkriva da tek mizernih 0,3 % njihove ukupne proizvodnje energije dolazi iz obnovljivih izvora. Isto tako, svega 7,3 % (6,57 mlrd. eura) ulaganja dvanaest navedenih kompanija u 2022. godini otpada na zelenu energiju, dok je 92,7 % (81,52 mlrd. eura) potrošeno na uobičajene fosilne projekte pa čak i širenje fosilnog biznisa.

„Dok se u svijetu i našem neposrednom okruženju suočavamo s toplinskim valovima, katastrofalnim poplavama i olujama bez presedana, naftni biznis i dalje se grčevito drži svoje destruktivne poslovne prakse kojom raspiruje klimatsku krizu. Njegovi planovi za dekarbonizaciju prazna su ljuska - umjesto da nam isporučuju nasušno potrebnu čistu energiju, oni nam podvaljuju šarene laže i zelene fraze. Odbijanje naftnog megabiznisa da se počne iz korijena mijenjati zločin je protiv klime i budućih naraštaja. Vlade moraju prestati držati ljestve fosilnim kompanijama, uvesti strogu regulativu i već danas početi s izradom plana za ukidanje fosilnih goriva, jer se naftne kompanije neće promijeniti same od sebe”, izjavio je Jakub Gogolewski, financijski stručnjak u Greenpeaceu CEE.

Izvještaj također otkriva kako naftni biznis podriva napore za spas klime smišljeno koristeći koktel zelenih floskula (greenwashing), promoviranja opasnih kvazirješenja poput hvatanja i spremanja ili offsettinga ugljikovog dioksida (CCS), obmanjujućih dijagrama vlastitih prioriteta i aktivnosti te objave parcijalnih rezultata kako bi se zamaglila stvarnost. Ne postoji nijedna naznaka o bilo kakvoj promjeni temeljne orijentacije fosilne industrije koja bi joj omogućila značajniju ulogu u energetskoj tranziciji. Prema ovom izvještaju BP, Equinor, Wintershall Dea i TotalEnergies u stvari su u 2022. smanjili investicije u niskougljične i obnovljive proizvode u odnosu na 2021. godinu.

„Ni INA tu nije iznimka, pa tako njezinom poslovnom strategijom i dalje dominira fosilna orijentacija, a spominjanje održivosti, klimatske krize ili energetske tranzicije uglavnom ostaje na načelnoj razini. Istovremeno, INA bilježi rekordne prihode i dobit: u godini dana neto dobit joj je porasla gotovo 100 %, a u odnosu na prosjek prethodne tri godine više od 400 %,” istaknuo je Zoran Tomić, direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj.

Premda je većina od dvanaest analiziranih kompanija javno iskazala predanost postizanju cilja „neto nulte emisije” do 2050. godine te i dalje uvjerava javnost kako ulaže u obnovljive izvore energije, niti jedna od njih nije izradila suvislu strategiju za postizanje tog cilja. Velika većina njih namjerava ili zadržati ili čak pojačati proizvodnju nafte i plina barem do 2030., navodi se u izvještaju.

Greenpeace stoga poziva vlade država članica EU-a na strogo reguliranje poslovanja industrije fosilnih goriva kako bi se spriječile još razornije posljedice klimatskih promjena, kao i na izradu jasnog i obvezujućeg plana za postupno ukidanje nafte i plina u cijeloj Europi, počevši od izrazito onečišćujućeg sektora prijevoza (na koji otpada dvije trećine potrošnje nafte u EU-u). Takve regulatorne mjere također moraju uključivati i obavezu ulaganja u istinski zelenu infrastrukturu, zaključuju u Greenpeaceu.

Greenpeace / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Smije li „prljava“ industrija fosilnih goriva „prljati“ umjetnost?

Vodeće organizacije za zaštitu okoliša pokrenule su peticiju nove europske građanske inicijative kojom se zahtijeva donošenje zakona za zabranu oglašavanja fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. Nakon više sveučilišta, banaka pa čak i osiguravajućih društava, sada je na meti i financiranje institucija u kulturi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER