Greenpeace: „Unatoč zelenim frazama, fosilne kompanije ulažu sitniš u zelenu energiju!“

Objavljena Greenpeaceova analiza „Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija”

Dvanaest vodećih europskih naftnih kompanija obmanjuju javnost o spremnosti da smanje vlastiti štetan utjecaj na klimu postupnim prelaskom na obnovljive izvore energije, zaključak je analize koju je naručio Greenpeace u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE).

Izvještaj dr. Steffena Bukolda, stručnjaka za tržište nafte, pod naslovom „The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies“ (hrv. „Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija”), analizira godišnje izvještaje za 2022. godinu šest globalnih naftnih giganata – tzv. „Big Oil“ kompanija Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni i Repsol, te šest europskih naftno-plinskih tvrtki - OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group i INA Grupa.

U izvještaju se otkriva da tek mizernih 0,3 % njihove ukupne proizvodnje energije dolazi iz obnovljivih izvora. Isto tako, svega 7,3 % (6,57 mlrd. eura) ulaganja dvanaest navedenih kompanija u 2022. godini otpada na zelenu energiju, dok je 92,7 % (81,52 mlrd. eura) potrošeno na uobičajene fosilne projekte pa čak i širenje fosilnog biznisa.

„Dok se u svijetu i našem neposrednom okruženju suočavamo s toplinskim valovima, katastrofalnim poplavama i olujama bez presedana, naftni biznis i dalje se grčevito drži svoje destruktivne poslovne prakse kojom raspiruje klimatsku krizu. Njegovi planovi za dekarbonizaciju prazna su ljuska - umjesto da nam isporučuju nasušno potrebnu čistu energiju, oni nam podvaljuju šarene laže i zelene fraze. Odbijanje naftnog megabiznisa da se počne iz korijena mijenjati zločin je protiv klime i budućih naraštaja. Vlade moraju prestati držati ljestve fosilnim kompanijama, uvesti strogu regulativu i već danas početi s izradom plana za ukidanje fosilnih goriva, jer se naftne kompanije neće promijeniti same od sebe”, izjavio je Jakub Gogolewski, financijski stručnjak u Greenpeaceu CEE.

Izvještaj također otkriva kako naftni biznis podriva napore za spas klime smišljeno koristeći koktel zelenih floskula (greenwashing), promoviranja opasnih kvazirješenja poput hvatanja i spremanja ili offsettinga ugljikovog dioksida (CCS), obmanjujućih dijagrama vlastitih prioriteta i aktivnosti te objave parcijalnih rezultata kako bi se zamaglila stvarnost. Ne postoji nijedna naznaka o bilo kakvoj promjeni temeljne orijentacije fosilne industrije koja bi joj omogućila značajniju ulogu u energetskoj tranziciji. Prema ovom izvještaju BP, Equinor, Wintershall Dea i TotalEnergies u stvari su u 2022. smanjili investicije u niskougljične i obnovljive proizvode u odnosu na 2021. godinu.

„Ni INA tu nije iznimka, pa tako njezinom poslovnom strategijom i dalje dominira fosilna orijentacija, a spominjanje održivosti, klimatske krize ili energetske tranzicije uglavnom ostaje na načelnoj razini. Istovremeno, INA bilježi rekordne prihode i dobit: u godini dana neto dobit joj je porasla gotovo 100 %, a u odnosu na prosjek prethodne tri godine više od 400 %,” istaknuo je Zoran Tomić, direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj.

Premda je većina od dvanaest analiziranih kompanija javno iskazala predanost postizanju cilja „neto nulte emisije” do 2050. godine te i dalje uvjerava javnost kako ulaže u obnovljive izvore energije, niti jedna od njih nije izradila suvislu strategiju za postizanje tog cilja. Velika većina njih namjerava ili zadržati ili čak pojačati proizvodnju nafte i plina barem do 2030., navodi se u izvještaju.

Greenpeace stoga poziva vlade država članica EU-a na strogo reguliranje poslovanja industrije fosilnih goriva kako bi se spriječile još razornije posljedice klimatskih promjena, kao i na izradu jasnog i obvezujućeg plana za postupno ukidanje nafte i plina u cijeloj Europi, počevši od izrazito onečišćujućeg sektora prijevoza (na koji otpada dvije trećine potrošnje nafte u EU-u). Takve regulatorne mjere također moraju uključivati i obavezu ulaganja u istinski zelenu infrastrukturu, zaključuju u Greenpeaceu.

Greenpeace / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Smije li „prljava“ industrija fosilnih goriva „prljati“ umjetnost?

Vodeće organizacije za zaštitu okoliša pokrenule su peticiju nove europske građanske inicijative kojom se zahtijeva donošenje zakona za zabranu oglašavanja fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. Nakon više sveučilišta, banaka pa čak i osiguravajućih društava, sada je na meti i financiranje institucija u kulturi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER