Bečke građevine nedostupne javnosti otvaraju svoja vrata u sklopu Festivala Open House Wien

Obilasci su vođeni i besplatni

Festival Open House Wien posjetiteljima nudi mogućnost da zavire u arhitektonski zanimljive građevine u Beču i okolici koje inače nisu dostupne javnosti. Posjetitelji će tijekom dva dana moći istražiti 62 građevine.

Festival Open House Wien ove se godine održava 9. i 10. rujna i nudi jedinstvenu priliku posjetiteljima da upoznaju arhitektonski neobične građevine u Beču i okolici. Festival se održava od 2014. i godišnje okupi oko 35 000 posjetitelja, a ove će godine vrata otvoriti 62 objekta koja su javnosti inače nedostupna. Isprobani koncept besplatnih vođenja koja organiziraju volonteri, korisnici građevina i stručnjaci te tematski objedinjene ture su besplatni, a prethodna najava nije potrebna.

Tri temska obilaska

Na programu su ove godine posebne tematske ture koje opisuju život u gradu. Tako obilazak „Mid-Centrury Vienna“ pokazuje izvanredna arhitektonska postignuća, dijelom i nepoznata, nastala u razdoblju 50-ih i ranih 60-ih godina prošlog stoljeća. Posjetitelji će tako između ostalog moći posjetiti hotel Magdas, nekadašnji svećenički dom, crkvu Don Bosco te mnoge druge građevine.

  • Hidrotehnički laboratorij Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU © PID / Votava

Druga je tura posvećena doživotnom učenju pa će u sklopu nje bečke obrazovne ustanove odnosno vrtići, sveučilišta, knjižnice i istraživački laboratoriji otvoriti svoja vrata. Među njih spada i novi hidrotehnički laboratorij bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU (Wasserbaulabor BOKU) te kampus predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja u ulici Deutschordenstraße.

  • Kampus u ulici Deutschordenstraße © Tschinkersten

Treći je obilazak zamišljen kao konstruktivni dijalog između stanovnika, arhitekata, urbanista, investitora i svih zainteresiranih. Tijekom ture posjetitelji će na devet primjera moći saznati kako arhitektura doprinosi kvaliteti života u gradu.

Festival Open House Wien dio je globalne inicijative Open House Worldwide koja svake godine privuče oko milijun posjetitelja u više od 50 glavnih gradova u svijetu.

  • Dvoetažni stan u potkrovlju © Baukult

Popis svih objekata koja se mogu posjetiti u sklopu Festivala Open House Wien nalazi se ovdje.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Najveći bečki festival na otvorenom vraća se u punom sjaju

Bečki Donauinselfest – najveći europski festival na otvorenom – nakon skromnijeg programa posljednjih dviju pandemijskih godina, vraća se u punom sjaju. Održat će se od 24. do 26. lipnja 2022., a i ovogodišnje izdanje društveno je angažirano.

U Beču počeo najveći europski open air festival

„Zajedno smo Beč“ slogan je 36. Donauinselfesta koji se održava od 21. do 23. lipnja u Beču. Najveći europski open air festival i ove će godine privući preko 2 milijuna posjetitelja koje očekuje bogat glazbeni, zabavni i sportski program. Posebna pozornost pridaje se zaštiti okoliša, kao i osobama s invaliditetom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER