Prljavim fosilima nije mjesto na velikim sportskim događanjima

„Sportsko pranje“: Greenpeace protiv sponzorstva TotalEnergiesa na Svjetskom prvenstvu u ragbiju

Objavom šokantnog videa u kojem se kultni pariški stadion Stade de France utapa u plimi sirove nafte, međunarodna ekološka organizacija Greenpeace osudila je promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva velikih sportskih događanja povezana s fosilnim gorivima.

Video naslovljen „Total(no) zagađenje: Prljava igra fosilnih goriva“ („TotalPollution : le sale jeu des énergies fossiles“) posebno je usmjeren protiv francuskog naftnog giganta TotalEnergies, jedne od najvećih globalnih „Big Oil“ kompanija, te se njime ukazuje na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu.

Podsjetimo, Greenpeace je zajedno s drugim organizacijama za zaštitu okoliša prošle godine pokrenuo peticiju europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative - ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. To se posebno odnosi na velika sportska događanja, a jedno od njih je nadolazeće Svjetsko prvenstvo u ragbiju koje će se održati u Francuskoj od 8. rujna do 28. listopada 2023.

„Ove multinacionalne kompanije proizvode ekvivalent stadionu punom nafte svaka tri sata i 37 minuta, čineći naš planet nenastanjivim“, navodi se u videu koji prikazuje pariški stadion Stade de France koji će 8. rujna ugostiti utakmicu otvaranja između Francuske i Novog Zelanda, kao i finale Svjetskog prvenstva u ragbiju. Svoj glas u videu posudio je francuski komičar i radijski komentator Guillaume Meurice, a videom se osuđuje tzv. „sportsko pranje“ industrije fosilnih goriva sponzoriranjem svjetskih sportskih događanja.

„Industrija fosilnih goriva želi nas uvjeriti kako je riječ o tvrtkama koje rade dobro sponzorirajući veliki turnir koji gledaju milijuni diljem svijeta, a posebno omiljene momčadi poput All Blacksa. U stvarnosti, tvrtke koje se bave fosilnim gorivom raspiruju vatru klimatske krize koja prijeti svima nama. Ta su sponzorstva strateški stup u planovima velikih naftnih i plinskih kompanija da nastave poticati klimatsku krizu. Maknimo ih iz ragbija! Dodajte svoje ime peticiji i kažite NE nafti na All Blacksima!“, poručuje Greenpeace.

Prijetnja pravnim postupkom

U Greenpeaceu kažu da su zaprimili pismo organizatora Svjetskog prvenstva u ragbiju 2023. u kojem se od njih traži da uklone video ili će se morati suočiti s tužbom. Nevladina organizacija je na X-u (bivšem Twitteru) odgovorila: „TotalEnergies je taj koji ugrožava ugled Svjetskog prvenstva u ragbiju 2023., a ne mi.“

TotalEnergies jedan je od službenih sponzora prvenstva, no nije jedan od „glavnih partnera“ navedenih na službenoj web stranici, za razliku od Société Généralea, Mastercarda, Emiratesa, Defendera i drugih.

Godine 2019. TotalEnergie je bio kandidat za sponzora Olimpijskih igara u Parizu 2024. Međutim, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izrazila je zabrinutost u pismu Organizacijskom odboru Olimpijskih igara te je, ne navodeći tvrtku, istaknula odlučnost Grada Pariza da „ovaj projekt bude uzoran u svakom pogledu, a posebno u zaštiti okoliša“. Zahvaljujući odlučnosti pariške gradonačelnice, na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u Parizu nećemo gledati marketinške poruke TotalEnergiesa.

TotalEnergies bez marketinških poruka u Parizu

Zahvaljujući prijedlogu zastupnika Zelenih (Les Écologistes - Ville de Paris), Vijeće Pariza je u lipnju ove godine usvojilo zaključak prema kojem TotalEnergies tijekom održavanja Svjetskog prvenstva u ragbiju ne može isticati svoje marketinške poruke na lokacijama održavanja utakmica i na središnjem pariškom trgu Place de la Concorde gdje će se nalaziti Village du Rugby, ali ni na svim drugim događajima koje organizira Grad Pariz.

„Sve TotalEnergies kampanje 'zelenog pranja' ne mogu sakriti činjenicu da ova kompanija sve više ulaže u fosilna goriva, prkoseći okolišu i ljudskim pravima, kao i da je vodeći francuski proizvođač stakleničkih plinova.“ – ističu pariški Zeleni.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Smije li „prljava“ industrija fosilnih goriva „prljati“ umjetnost?

Vodeće organizacije za zaštitu okoliša pokrenule su peticiju nove europske građanske inicijative kojom se zahtijeva donošenje zakona za zabranu oglašavanja fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. Nakon više sveučilišta, banaka pa čak i osiguravajućih društava, sada je na meti i financiranje institucija u kulturi.

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER