Vitomir Maričić još jednom pomaknuo granice dubine!

U lastovskom arhipelagu hrvatski ronilac na dah ostvario novi nacionalni rekord zaronivši 107 metara

U netom završenoj utakmici u ronjenju na dah, hrvatski reprezentativac Vitomir Maričić popravio je svoj nacionalni rekord u disciplini ronjenja na dah s perajama te on sada iznosi 107 metara. Natjecanje u ronjenju na dah poslužilo je kao svojevrsno zagrijavanje za ovotjednu međunarodnu utakmicu na kojoj se očekuju još bolji rezultati.

„Moram priznati da je bilo vrlo izazovno u zaronu, možda sam malo i podcijenio Jadran nakon što sam trenirao u toplim morima ove sezone, na to se čovjek lako navikne. Ovdje je svakako predivna prozirnost i boja mora, ne može se mjeriti s Karibima, barem za mene. Isto tako i vlaga u zraku, miris, sunce, ma ono, doma je najbolje. Ambijent me motivirao pa sam rezultat gurnuo malo dalje, iako je važno reći da je to samo generalna proba za ono što nas čeka narednih dana, a to su napadi na svjetske rekorde tokom natjecanja koje služi kao neslužbena priprema reprezentacije. Sanda Delija i Petar Klovar imat će teži posao, ali ako vrijeme posluži, siguran sam da će biti uspješno. Imamo puno međunarodnih reprezentativaca pa je ovako nešto odlična reklama za Hrvatsku.“ – komentirao je Vitomir Maričić, prema AIDA rankingu najbolje rangirani ronilac na svijetu

Od domaćih predstavnika ističe se još i nastup Donata Faragune iz Umaga, koji nastavlja redati sve bolje rezultate u pripremi za svjetsko prvenstvo. Zaronio je 72 metra u istoj disciplini, što je impresivan rezultat s obzirom da mu je ovo druga natjecateljska godina.

S obzirom na kompleksnost organizacije, ovakav događaj ne bi bio moguć bez podrške Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Parka prirode Lastovsko otočje, koji su dali punu podršku, kao i AIDA Hrvatska i Lastovo Holidays koji su partnerski ušli u ovaj projekt o kojem tek trebamo čuti. Lastovo se pokazalo za sada kao odličan teren za ovakve događaje pa se njegov nastavak očekuje i iduće godine. 

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Svjetski rekorderi u ronjenju na dah ponovno na Krku

Ovog tjedna u akvatoriju otoka Krka održava se šesto po redu dubinsko natjecanje – višestruko nacionalno prvenstvo u ronjenju na dah. Od ponedjeljka 29. svibnja do petka 2. lipnja, neki od ronioca koji zaranjaju do najdubljih morskih dubina na svijetu borit će se za titulu najboljeg na Kvarneru.

Crveno jezero ugostilo ronioce na dah

Ronioci na dah iz nekoliko europskih zemalja i SAD-a su proteklog vikenda u Imotskom istraživali dubine Crvenog jezera te tako popularizirali ronjenje na dah na novim, zahtjevnim i atraktivnim lokacijama.

Lastovsko podmorje čišće za tonu plastičnog otpada

Svake godine u morima završi oko milijun tona fantomskih ribolovnih alata, kojima treba do šesto godina da se razgrade. Time naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora koje glasi kao jedno od najzagađenijih na svijetu, postaje grobljem plastike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER