Zelena akcija i XR Zagreb: „LNG Hrvatska uništava klimu i našu budućnost“

Tvrtke poput LNG Hrvatska zarađuju na zagađenju, a plin koji dovoze i koristimo u kućanstvima truje nas i naše obitelji

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije i inicijative Extinction Rebellion Zagreb danas su pred sjedištem LNG Hrvatska održali akciju kako bi ukazali na štetnosti daljnjeg proširenja LNG terminala na Krku i gradnje novih plinovoda. Ploču s nazivom tvrtke prekrili su velikim transparentom na kojem su popisali njene grijehe.

„Ova tvrtka i Vlada RH pokušavaju krčki terminal prikazati kao svojevrsnog spasitelja u krizi, a plin kao gorivo potrebno u tranziciji. No, ono što doista rade jest da nas dugoročno osuđuju na ovisnost o fosilnim gorivima, štetu po naše zdravlje i klimu, a povrh svega, zarađuju na zagađenju”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Nedavno objavljene znanstvene studije iz SAD-a otkrile su vrlo zabrinjavajuće posljedice korištenja plina u kućanstvima. „Plinski štednjaci, koje mnogi imaju doma, mogu emitirati veće količine benzena, kemikalije povezane s rakom, iznad, recimo, razine pasivnog pušenja ili čak iznad razina koje se nalaze u blizini naftnih i plinskih postrojenja”, pojasnila je Mileta i dodala: „Osim toga, otkriveno je da su plinski štednjaci odgovorni za više od 12 posto svih slučajeva astme kod djece u SAD-u.”

Današnja akcija nadovezala se na nedavno održani Jadranski klimatski kamp na Krku tijekom kojeg je organiziran miran prosvjed protiv proširenja kapaciteta LNG terminala, a u kojem je sudjelovalo više od stotinu aktivista i mještana. Dio aktivista je tom prilikom nenasilno ušao u prostor LNG terminala na što su zaštitari LNG Hrvatska reagirali nasiljem prekoračivši svoje ovlasti. „Danas smo došli poručiti LNG Hrvatska da njihovo nasilje i represija države prema klimatskim aktivistima neće zaustaviti našu borbu protiv njihovih štetnih projekata”, rekla je Sara Matić iz Extinction Rebellion Zagreb, inicijative koja je organizirala kamp.

Unatoč mirnom i nenasilnom prosvjedu bez uzrokovanja štete te nepotrebno grubom i nezakonitom ponašanju zaštitara, 26 je aktivista privedeno. To pokazuje da policija i vlast tj. HDZ nisu tu da štite građanke i građane, već privatne interese prljavih tvrtki.

„Ujedinjeni u klimatski pokret u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu, borit ćemo se sve glasnije protiv industrije fosilnih goriva te represije kapitalističkog sustava i države koji štite njen profit. Zalagat ćemo se da resursi i ulaganja budu usmjereni u lokalnu obnovljivu energiju i odrast”, dodala je Matić.

Ono što trebamo su zdravi, obnovljivi energenti u vlasništvu lokalnih zajednica. „Umjesto investiranja u prljavi plin i tvrtke poput LNG Hrvatska, Vlada nam mora omogućiti pristup energiji budućnosti kao što je Sunčeva, a ne prošlosti. Mora ozbiljno shvatiti klimatske promjene, čijim teškim posljedicama smo ovo ljeto svjedočili, dok još imamo vremena za zaokret”, zaključila je Mileta.

Akcija je održana povodom današnjeg Globalnog dana akcije za ukidanje fosilnih goriva. Više od 650 prosvjeda i akcija u 54 države ovog će se vikenda organizirati u znak solidarnosti sa sudionicima klimatskog marša u New Yorku, koji se održava 17. rujna uoči summita UN-a na temu Ciljeva održivog razvoja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Extinction Rebellion zahtijeva transparentna ulaganja u zelenu tranziciju

Extinction Rebellion je današnjim performansom na zagrebačkom Europskom trgu poručio Vladi RH da će pažljivo pratiti na što se troši oko šest milijardi eura raspoloživih bespovratnih sredstava i tri milijarde eura zajmova EU-a namijenjenih za tzv. zeleni oporavak od pandemije COVID-19 te da neće tolerirati financiranje neodrživih i kratkoročno profitabilnih projekata kojima se pogoduje privatnim investitorima, a šteti okolišu i društvu.

Extinction Rebellion: „Novi plinovodi vode nas u klimatski pakao”

U četvrtak ujutro, aktivisti i aktivistkinje inicijative Extinction Rebellion „zauzeli su“ ulaz u sjedište tvrtke Plinacro u Savskoj ulici gdje su transparentima i glasnom apokaliptičnom glazbom poručili kako ulaganje u plin kao fosilno gorivo nije zelena investicija, već investicija koja vodi sve dublje u klimatsku krizu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER