Bjeloglavi supovi Palina, Coline, Lima i Anton ponovno na nebu iznad Kvarnera!

Na oporavljene bjeloglave supove postavljeni su GPS odašiljači i to korištenjem nove metode „leg-loop“

Palina, Coline, Lima i Anton, četiri oporavljena bjeloglava supa, pušteni su u prirodu koncem prošlog tjedna iz oporavilišta za bjeloglave supove smještenog u mjestu Beli na otoku Cresu, kojim upravlja Javna ustanova „Priroda“.

U Hrvatskoj je ustrojena mreža od 11 službenih oporavilišta za divlje životinje, a glavna im je uloga prihvat, skrb i rehabilitacija iscrpljenih, ozlijeđenih, otrovanih ili na drugi način unesrećenih divljih životinja s ciljem njihova ponovnog povratka u prirodu.

Četiri oporavljena supa su mlade ptice koje su iscrpljene nađene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili spašene od utapanja izravno iz mora, a upravo je utapanje jedan od najčešćih uzroka mortaliteta kod kvarnerskih supova koji se gnijezde neposredno iznad mora.

  • Puštanje oporavljenih supova /  JU „Priroda“

„U radu oporavilišta, posebno je radostan trenutak kada se divlja vrsta „vraća“ prirodi, dobivajući tako još jednu priliku za novi početak. Kada k tome postoji i mogućnost aktivnog praćenja jedinke na slobodi, kako bi zaista dobili potvrdu da li se jedinka dobro snašla, zadovoljstvo je tim veće“, kazao je povodom ispuštanja supova ravnatelj Javne ustanove priroda Marko Modrić.

Tako je bilo i proteklog petka 15. rujna, kada su, u prisutnosti dijela partnera projekta LIFE SUPport, iz oporavilišta puštena četiri bjeloglava supa opremljena malenim GPS odašiljačima, pružajući stručnjacima mogućnost za daljnje praćenje ptica u prirodi.

  • Pregled supova / JU „Priroda“

Samom puštanju prethodili su zdravstveni pregledi ptica u vidu izvršene analize parametara krvne slike od strane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i proveden veterinarski pregled ptica od strane zagrebačkog ZOO vrta, a nakon dobivenog „zelenog svijetla“, supovi Palina, Coline, Lima i Anton ponovno su raširenih krila zaplovili nebom iznad kvarnerskih otoka.

Uoči puštanja ptica, Oporavilište Beli bilo je domaćin radionici predvođenoj od strane stručnjaka Vulture Conservation Foundation (VCF), na kojoj su djelatnici Udruge BIOM i Javne ustanove „Priroda“ educirani kako prirediti GPS odašiljače za postavljanje na bjeloglavog supa metodom „leg-loop“, za razliku od metode „backpack“ koja je u većini slučajeva korištena do sada. Nova „leg-loop“ metoda pruža još manje mogućnosti za eventualnu smetnju ptici tijekom života u divljini.

  • Članovi projektnog tima / JU „Priroda“

Suradnja Javne ustanove „Priroda“ te stručnjaka Zoološkog vrta Grada Zagreba, Veterinarskog fakulteta i organizacije civilnog društva, Udruge Biom, primjer je uspješne sinergije raznolikih institucija u očuvanju strogo zaštićene vrste koja trenutno broji oko 125 parova te predstavlja jedinu preostalu vrstu ptica iz skupine strvinara u Hrvatskoj.

U cilju očuvanja i unapređenja stanja populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj od početka ove godine krenuo je petogodišnji projekt LIFE SUPport. Partnerstvo projekta LIFE SUPport čine Udruga BIOM kao vodeći partner te Javna ustanova „Priroda“, Poljoprivredna zadruga „Otok Krk“, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation. Pridruženi partner u provedbi dijela projektnih aktivnosti je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja redovito osigurava i dio sredstava za skrb nad supovima dok borave u Oporavilištu, a sve u skladu s Pravilnikom o oporavilištima za divlje životinje.

  • Cres i Kvarnerski zaljev iz supove perspektive / JU „Priroda“

Projekt se realizira uz potporu programa LIFE Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ureda za udruge Vlade RH.

Ekovjesnik / Fotografije: JU PRIRODA

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

U Rijeci predstavljen projekt LIFE SUPport kojim se osigurava budućnost bjeloglavih supova u Hrvatskoj

Prvim uvodnim kick-off sastankom u Rijeci, danas je u prostoru Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta za područje grada Rijeke javno predstavljen projekt LIFE SUPport (Osiguravanje budućnosti za bjeloglave supove u Hrvatskoj – Projekt  101074212 — LIFE21-NAT-HR-LIFESUPport), kojem je glavni cilj očuvati i unaprijediti stanje populacije bjeloglavih supova (Gyps fulvus) u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER