Šest lokalnih institucija uz podršku gospodarstvenika kreću u korištenje obnovljivih izvora energije

Nove sunčane elektrane u Solinu, Klisu i Kaštelima niču uz pomoć Cemexa

Nakon postavljanja sunčane elektrane na sućuraćkoj Gojači koja je omogućila energetsku neovisnost trima udruženjima koja koriste tamošnji objekt, Cemex Hrvatska nastavlja s partnerskim projektima s ciljem poticanja korištenja obnovljivih izvora energije te smanjenja emisija CO2 u svojoj lokalnoj zajednici.

Prateći svoj globalni klimatski program Budućnost na djelu, usredotočen na dekarbonizaciju proizvodnih procesa te razvoj niskougljičnih proizvoda i rješenja, Cemex je sa svojim partnerima u lokalnoj zajednici pokrenuo izradu projekata za gradnju sunčanih elektrana za njihove potrebe. 

U sklopu te suradnje oblikovani su glavni projekti za izradu sunčanih elektrana za tri osnovne solinske Eko škole - don Lovre Katića, Vjekoslava Paraća i kraljice Jelene te Osnovnu školu Petra Kružića iz Klisa, ali i solinski Dječji vrtić Salona te kaštelanski Hrvatski nogometni klub Jadran. Ukupna vrijednost donacije izrade projektne dokumentacije za svih šest sunčanih elektrana je gotovo 7 000 eura. Ovom inicijativom Cemex olakšava svojim partnerima ulazak u korištenje energije iz obnovljivih izvora, ali i pomaže u popularizaciji korištenja ovakvog tipa energije u lokalnoj zajednici.

„Energetski projekti koje smo već ranije ostvarili u partnerstvu s lokalnim udrugama jako dobro pokazuju kako suradnja između poslovnih subjekata i lokalne zajednice može utjecati na održivi razvoj i kvalitetu života naših sugrađana. Ovo su zaista dugoročna ulaganja koja će se isplatiti ne samo djeci i mladima danas, nego i svim nadolazećim generacijama.” - rekao je Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska prilikom uručenja projekta.

„Zahvalni smo na ovom ulaganju Cemexa koje će u konačnici rezultirati sunčanom elektranom i pozicionirati nas kao pravi održivi sportski klub. To nam puno znači jer svako ovakvo ulaganje oslobađa sredstva koja možemo utrošiti na razvoj novih programa i uključenja još više djece i mladih u naš rad“, zaključio je Srđan Kovač, predsjednik HNK Jadran.

Misija poslovanja Cemexa je izgradnja bolje budućnosti, a jedan od načina njezine realizacije je suočavanje s klimatskim promjenama konkretnim rješenjima kao što su poticanje povećanja korištenja obnovljivih izvora energija u zajednicama u kojima kompanija posluje.

VEZANE VIJESTI

Završen projekt investicija u energetsku učinkovitost Cemexovog pogona Sv. Juraj

Cemex Hrvatska predstavio je rezultate dvogodišnjeg investicijskog projekta pod nazivom „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj“. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura, a 1,3 milijuna eura, odnosno 50 posto, financirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zadruga Lintar završila još jednu uspješnu berbu maslina

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Berbom je dobiveno gotovo 900 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su još jednu berbu u maslinicima na rekultiviranim površinama bivšeg rudnika na južnim obroncima planine Kozjak te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER