Opatijski projekt „Gušti od ribi” podiže svijest o važnosti konzumacije ribe

Jednostavnom pripremom ribljih jela u vlastitoj kuhinji potiče se usvajanje zdravih prehrambenih navika i podiže svijest o važnosti očuvanja morskog okoliša

Edukacijsko-gastronomski projekt „Gušti od ribi“ na ribarnici opatijskog Mrkata predstavili su zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i poznati hrvatski chef David Skoko. Ovim projektom Grad Opatija u suradnji s udrugom Ikarski barkajoli podiže svijest o važnosti konzumacije ribe, njenim nutritivnim svojstvima i utjecaju na zdravlje.

„Gušti od ribi!” naziv je projekta financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014. – 2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata. Riječ je o projektu Grada Opatije ukupne vrijednosti 43 780 eura, koji se provodi u suradnji s udrugom Ikarski barkajoli.

 

Projekt „Gušti od ribi“ provodi se s ciljem podizanja svijesti o važnosti konzumacije ribe, njenim nutritivnim svojstvima i utjecaju na zdravlje. Prvenstveno je usmjeren na mlađu populaciju kao nove generacije konzumenata bogatstva koje pruža naše more te istovremeno utjecati na održivost hrvatskog ribarstva. „Gušti od ribi“ u ponedjeljak su na ribarnici opatijske tržnice predstavili zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i suradnik na projektu, poznati hrvatski chef David Skoko.

Početkom kolovoza u Iki je u okviru projekta organiziran i istoimeni gastro show, na kojem su sudjelovali poznati chefovi Stevo Karapandža i Luka Goleš, a posjetitelji su se kroz prigodnu degustaciju mogli educirati o načinima pripreme ribe te nutritivnim važnostima takve prehrane. David Skoko će kao suradnik na projektu sudjelovati u javnoj kampanji o važnosti konzumacije ribe putem radijskih emisija i kroz radionice s opatijskim osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

„Osim kuhanja, važne teme za mene su i očuvanje mora, održivost ribarstva te zdrava prehrana i konzumacija ribe, posebno kod djece i mladih. Ova aplikacija je naš način da te važne teme podijelimo s vama. Želim vam da uz „Gušti od ribi“ bolje upoznate različite vrste našeg predivnog Jadrana te pronađete inspiraciju za pripremu ukusnih obroka kod kuće. Neka svako jelo bude prilika za istraživanje i učenje.“ – poručio je David Skoko.

U sklopu projekta izrađena je i mobilna aplikacija koja na zanimljiv, suvremen i zabavan način predstavlja tradicionalna riblja jela pripremljena na suvremeni način po receptu chefa Davida Skoke. Aplikacija nudi zabavu i učenje za cijelu obitelj kroz kvizove i edukativne igre, a korisnike vodi kroz Kvarnerski zaljev i raznolikost ribljih vrsta koje ga nastanjuju.

Aplikaciju „Gušti od ribi” možete preuzeti na Google playu ili App Storeu.

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Europa sve brže ostaje bez ribe

Na današnji Dan ovisnosti o ribi, Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva. Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju, navodi se u priopćenju Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER