Godišnja konferencija CAETS u Zagrebu istražuje budućnost e-mobilnosti

CAETS konferencija je izniman događaj velike važnosti i utjecaja na svjetskoj razini

Vodeći inženjeri, znanstvenici i stručnjaci iz cijelog svijeta okupili su se u Zagrebu na Godišnjoj konferenciji CAETS-a, koja se u hotelu Sheraton održava od 9. do 11. listopada 2023. godine.

Međunarodno vijeće inženjerskih akademija i akademija tehnologijskih znanosti CAETS (International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences) prestižna je međunarodna organizacija posvećena unapređenju inženjerstva i tehnologijskih znanosti za dobrobit čovječanstva. Sastavljena je od akademija iz cijelog svijeta i svojim djelovanjem olakšava globalnu suradnju i razmjenu znanja među vodećim stručnjacima. Nakon konferencija održanih u velikim svjetskim središtima, predstavnici CAETS-a iz cijelog svijeta ovaj put došli su u Zagreb.

Tema ovogodišnje konferencije je uzbudljiva i transformacijska e-mobilnost kao temelj budućnosti prijevoza. Sudionici konferencije od 9. do 11. listopada raspravljat će o različitim aspektima ove tehnološke revolucije kroz pet tematskih cjelina:

  1. Elektrifikacija transporta i integracija s energetskim sustavima – istražuje besprijekorno povezivanje električnih vozila s energetskim mrežama, otvarajući put održivim i učinkovitim rješenjima u prijevozu.
  2. Baterije – temeljna tehnologija i predstavljanje najnovijih dostignuća koja čine srž ekosustava e-mobilnosti.
  3. Vodik, gorivni članci i elektrogoriva – otkrivanje potencijala alternativnih goriva i njihove uloge u oblikovanju budućnosti prijevoza.
  4. Autonomna vožnja – upoznavanje s najnovijim razvojima u tehnologiji autonomne vožnje, istražujući put prema sigurnijim i učinkovitijim vozilima za čije upravljanje nije potreban vozač.
  5. Promjena načina prijevoza – proučavanje strategija i inovacija koje potiču promjenu u obrascima mobilnosti, promovirajući održive i ekološki prihvatljive opcije prijevoza.

Godišnja konferencija CAETS 2023 pruža jedinstvenu platformu za umrežavanje, razmjenu znanja i međusobnu suradnju globalnih stručnjaka, industrijskih lidera i donositelja političkih odluka. Sudionike konferencije očekuju angažirane rasprave, prezentacije s najnovijim informacijama i prilika da zajedno oblikuju put prema održivoj i tehnološki naprednoj budućnosti. Uz to, posjetit će proizvodne pogone tvrtke Rimac gdje će se upoznati s načinom rada u ovoj vodećoj hrvatskoj tvrtki u sektoru e-mobilnosti.

„Veseli nas što ćemo ugostiti Godišnju konferenciju CAETS-a u dinamičnom gradu Zagrebu, poznatom po bogatoj povijesti i kulturi. Elektromobilnost je jedan on trenutačno vodećih tehnoloških sektora i ova konferencija ima za cilj potaknuti daljnji razvoj inovacija u tom području te potaknuti suradnju između stručnjaka i tvrtki. Kroz razmjenu znanja, iskustava i ideja na konferenciji očekujemo ubrzanje napretka e-mobilnosti i stvaranje boljih uvjeta za razvoj tehnologije električnih vozila. Sve to će doprinijeti rastu ekološke osviještenosti i rastu potrebe za održivim prijevozom u budućnosti.“ – poručio je prof. dr. sc. Neven Duić, predsjednik Organizacijskog odbora Godišnje konferencije CAETS-a i potpredsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na stranicama Godišnje konferencije CAETS 2023.

VEZANE VIJESTI

Električna baterija ili vodikov gorivni članak?

Novija istraživanja na području alternativnih oblika transporta u svrhu redukcije negativnih emisija navode kako je vodikov gorivni članak u usporedbi s električnom baterijom energetski neučinkovit. Odnos energetske neučinkovitosti te ostale prednosti i nedostaci ove dvije, danas aktualne i poželjne tehnologije detaljnije su opisani na australskom primjeru.

Ako vam nedostaje hrabrosti električno hiper vozilo Rimac C_Two može vas voziti i samo

Novo električno hiper vozilo Rimac C_Two jučer je bilo glavna senzacija Salona automobila u Ženevi. S 1.914 KS bez obzira na masu od 1950 kg postiže nevjerojatno ubrzanje do 100 km/h u svega 1,95 sekunde i krajnju brzinu 412 km/h. Kao da to već nije dosta, C-Two je opremljen i sustavom prepoznavanja lica, a kada prepozna vlasnika, otvaraju se atraktivna vrata i pokreće motor.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER