Grad Zadar raspisao natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Rok za dostavu prijava je 60 dana od dana objave Natječaja, odnosno do 27. prosinca 2023. godine

Broj obiteljskih kuća kojima će se dodijeliti bespovratna sredstva Grada Zadra odredit će se temeljem bodovne liste, što znači da neće vrijediti „najbrži prst", što se u nekim drugim natječajima pokazalo spornim.

Grad Zadar raspisao je natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra za 2023. godinu. Predmet Natječaja je javno prikupljanje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava Grada Zadra radi sufinanciranja mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća.

Podsjetimo, područje Grada Zadra obuhvaća naselja Babindub, Brgulje, Crno, Ist, Kožino, Mali Iž, Molat, Olib, Petrčane, Premudu, Ravu, Silbu, Veli Iž, Zadar i Zapuntel.

Obiteljska kuća mora biti izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji te nije dograđivana ili mijenjana u odnosu na akt koji dokazuje njenu zakonitost. Kuća mora imati najviše tri stambene jedinice te građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2, a više od 50 % bruto podne površine namijenjeno je za stanovanje.

Prihvatljive mjere za sufinanciranje su nabava i ugradnja solarnog toplinskog sustava za pripremu potrošne tople vode i/ili grijanje, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjena stolarije vanjske ovojnice, izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu, nabava i ugradnja kotla/peći na drvnu biomasu, nabava i ugradnja dizalice topline za grijanje potrošne tople vode i grijanje i hlađenje prostora ili za grijanje potrošne tople vode i grijanje prostora ili za grijanje potrošne tople vode.

Mjera povećanja toplinske zaštite ovojnice može se provoditi i na obiteljskim kućama koje nemaju fasadu, a koje su izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine.

Obiteljska kuća može biti i pojedinačno nepokretno kulturno dobro, a može se nalaziti u kulturno-povijesnoj cjelini koja je zaštićeno kulturno dobro. U tom slučaju, prije započinjanja radova na energetskoj obnovi od nadležnog tijela potrebno je pribaviti prethodno odobrenje ili potvrdu kojom se utvrđuje da je glavni projekt izrađen sukladno posebnim uvjetima zaštite kulturnog dobra.

Na temelju pristiglih prijava i utvrđenih kriterija izvršit će se odabir obiteljskih kuća za sufinanciranje mjera od strane Grada Zadra u ukupnom iznosu do 200 000 eura. Rok za dostavu prijava je 60 dana od dana objave Natječaja, odnosno do 27. prosinca 2023. godine.

Više informacija o Natječaju i potrebnu dokumentaciju za prijave možete pronaći putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER