Zagreb je u „utorak“ 1. studenog bio bijel i lijep. Zbog magle se nije vidjelo koliko je prljav i zapušten.

U Zagrebačkom holdingu tvrde da kante prazne ponedjeljkom i petkom, a crne vreće „u iznimnim situacijama“ odvoze tijekom sljedećeg dana

Kante za otpad na zelenim površinama u Novom Zagrebu prazne se najčešće svakog ponedjeljka, a otpad u crnim vrećama odlaže se pored kanti i nerijetko odvozi tek nakon nekoliko dana. Pitali smo Zagrebački holding do kada planiraju provoditi takvu praksu.

Ispražnjeni otpad u crnim vrećama ponekad se odvozi tek krajem tjedna, a u međuvremenu privlači vrane i miševe koji ga razvlače po zelenim površinama. Zanimalo nas je do kada Zagrebački holding – Podružnica Zrinjevac namjerava provoditi ovakvu praksu i mogu li se navedene vreće s otpadom prikupljati na ekološki prihvatljiviji način, primjerice triciklima, umjesto kamionima koji po stazama i, najžalosnije, zelenim površinama često voze neprimjerenom brzinom i ostavljaju tragove u travi.

 

  • © Ekovjesnik

Na odgovor smo trebali čekati deset dana, a evo i što su nam odgovorili:

„Podružnica Zrinjevac, u sklopu redovnog održavanja zelenih površina javne namjene na području Novog Zagreba, spremnike za odlaganje sitnog otpada prazni ponedjeljkom i petkom. Djelatnici Zrinjevca prilikom održavanja zelene površine uklanjaju sitne otpatke i odlažu ih u vreće, u koje prazne i predmetne spremnike za sitne otpatke. Na kraju dana, vreće s otpadcima prikupljaju se vozilom podružnice Zrinjevac te odvoze na propisno zbrinjavanje. U iznimnim situacijama, vreće s otpadcima prikupljanju se tijekom slijedećeg dana.“

 

  • © Ekovjesnik

No, sudeći prema danas snimljenim fotografijama, 1. studenog je očito utorak jer zbog „iznimne situacije“ crne vreće nisu pokupljene „na kraju dana“, odnosno u ponedjeljak. Na naš prijedlog da se otpad odvozi triciklima odgovorili su: „zahvaljujemo na prijedlogu koji ćemo razmotriti“.

  • © Ekovjesnik

Ovakve dokaze nemara i lošeg upravljanja javnim zelenim površinama redovito ćemo objavljivati sve dok Zagrebački holding – Podružnica Zrinjevac i njeni djelatnici ne budu kvalitetno izvršavali posao za koji su plaćeni. Uostalom, nisu li sva srušena stabla i polomljene grane s javnih zelenih površina trebale biti uklonjene prije rujna?

  • © Ekovjesnik

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Genovi započela izgradnja prvog talijanskog podmorskog tunela

Radovi na prvom talijanskom podmorskom tunelu službeno su započeli u ponedjeljak 4. ožujka. Projekt izgradnje tunela od strateške je važnosti za Genovu i cijelu Italiju, a njime će se značajno poboljšati pristup jednoj od vodećih talijanskih luka za prijevoz robe i putnika.

Od ponedjeljka „normalizacija“ odvoza otpada u Zagrebu

Biootpad će se od ponedjeljka ponovno odvoziti po redovnom rasporedu, kao i sve druge frakcije otpada, nakon što je odron otpada zatrpao kompostanu na Jakuševcu što je posljedično usporilo odvoz, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Tomislav Tomašević posadio „pet tisućito stablo“

Aktivnost sadnje novih i zamjenskih stabala teško se može pratiti bez javno dostupnog plana sadnje za svaku zagrebačku gradsku četvrt, kao i bez redovitog izvještavanja gradske uprave o broju posađenih stabala i njihovim lokacijama. To je redovita praksa velikog broja europskih metropola i pojedinih daleko manjih hrvatskih gradova i njihovih komunalnih poduzeća, ali ne i Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga - Podružnice Zrinjevac.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER