Zagreb je u „utorak“ 1. studenog bio bijel i lijep. Zbog magle se nije vidjelo koliko je prljav i zapušten.

U Zagrebačkom holdingu tvrde da kante prazne ponedjeljkom i petkom, a crne vreće „u iznimnim situacijama“ odvoze tijekom sljedećeg dana

Kante za otpad na zelenim površinama u Novom Zagrebu prazne se najčešće svakog ponedjeljka, a otpad u crnim vrećama odlaže se pored kanti i nerijetko odvozi tek nakon nekoliko dana. Pitali smo Zagrebački holding do kada planiraju provoditi takvu praksu.

Ispražnjeni otpad u crnim vrećama ponekad se odvozi tek krajem tjedna, a u međuvremenu privlači vrane i miševe koji ga razvlače po zelenim površinama. Zanimalo nas je do kada Zagrebački holding – Podružnica Zrinjevac namjerava provoditi ovakvu praksu i mogu li se navedene vreće s otpadom prikupljati na ekološki prihvatljiviji način, primjerice triciklima, umjesto kamionima koji po stazama i, najžalosnije, zelenim površinama često voze neprimjerenom brzinom i ostavljaju tragove u travi.

 

  • © Ekovjesnik

Na odgovor smo trebali čekati deset dana, a evo i što su nam odgovorili:

„Podružnica Zrinjevac, u sklopu redovnog održavanja zelenih površina javne namjene na području Novog Zagreba, spremnike za odlaganje sitnog otpada prazni ponedjeljkom i petkom. Djelatnici Zrinjevca prilikom održavanja zelene površine uklanjaju sitne otpatke i odlažu ih u vreće, u koje prazne i predmetne spremnike za sitne otpatke. Na kraju dana, vreće s otpadcima prikupljaju se vozilom podružnice Zrinjevac te odvoze na propisno zbrinjavanje. U iznimnim situacijama, vreće s otpadcima prikupljanju se tijekom slijedećeg dana.“

 

  • © Ekovjesnik

No, sudeći prema danas snimljenim fotografijama, 1. studenog je očito utorak jer zbog „iznimne situacije“ crne vreće nisu pokupljene „na kraju dana“, odnosno u ponedjeljak. Na naš prijedlog da se otpad odvozi triciklima odgovorili su: „zahvaljujemo na prijedlogu koji ćemo razmotriti“.

  • © Ekovjesnik

Ovakve dokaze nemara i lošeg upravljanja javnim zelenim površinama redovito ćemo objavljivati sve dok Zagrebački holding – Podružnica Zrinjevac i njeni djelatnici ne budu kvalitetno izvršavali posao za koji su plaćeni. Uostalom, nisu li sva srušena stabla i polomljene grane s javnih zelenih površina trebale biti uklonjene prije rujna?

  • © Ekovjesnik

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

Projekti planiranja urbanog razvoja u uskoj su vezi sa zaštitom vrsta jer su gradske zelene površine, parkovi i šume vrijedna staništa za biljke, životinje i ljude. Podizanje udjela zelenih površina i uklanjanje asfalta u urbanom okruženju uz sadnju raznolikog drveća i bilja pomaže u rješavanju problema gubitka bioraznolikosti, a pritom je važna i najmanja zelena površina koja potiče suživot ljudi s biljkama i životinjama.

Zagreb zatrpan lišćem, a Zrinjevac bez odgovora

„Za skupljanje lišća trebali bi biti zaduženi u Zrinjevcu, podružnici Zagrebačkog holdinga, jer to spada u djelatnosti uređivanja i održavanja javnih površina. Pokušali smo ih kontaktirati kako bismo doznali koliko se često vodi briga o tome da pločnici ne budu zakrčeni lišćem, ali odgovore nismo dobili“, izvijestio je Večernji list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER