Nova fontana u bečkom Favoritenu polarizirala javnost

Fontana vrijedna 1,8 milijuna eura izazvala brojne kritike i izrugivanje korisnika društvenih mreža

Povodom obilježavanja 150. obljetnice puštanja u rad prvog magistralnog vodovoda i početka suvremene vodoopskrbe u Beču, dana 24. listopada u desetom okrugu Favoriten svečano je otvorena nova fontana ukrašena s 33 betonske figure vrlo ekscentričnog izgleda.

Umjetnost je subjektivna, ali nova bečka fontana predmet je žestoke rasprave u pojedinim tiskovinama i na društvenim mrežama otkako je uz veliku pompu predstavljena javnosti 24. listopada 2023. Fontanu je dizajnirao umjetnički kolektiv Gelitin, koji je pobijedio na natječaju Grada Beča te tvrtki Wiener Wasser i Kunst im öffentlichen Raum (KÖR). Kako je prilikom otvaranja fontane istaknuo bečki gradonačelnik Michael Ludwig, njihov rad predstavlja „fontanu zajedništva“. No, fontana se očito mnogima nije svidjela pa su dijelovi betonske fontane već krajem listopada „dorađeni“ crnom bojom, dok je u petak 10. studenog u vodu ubačeno sredstvo za pranje posuđa zbog čega se stvorila gusta pjena koja se nakon nekog vremena proširila oko fontane.

Smještena u gradskoj četvrti Sonnwendviertel, na križanju ulica Gudrunstraße i Sonnwendgasse, fontana nazvana „WirWasser“ otvorena je tijekom svečane ceremonije u nazočnosti bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga i austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena. Betonska konstrukcija fontane predstavlja 33 imaginarne figure, a njihov izgled, po mnogima na razini crteža vrtićke djece, izazvao je brojne kritike Bečana i korisnika društvenih mreža.

  • Bečki gradonačelnik Michael Ludwig i predsjednik Republike Austrije Alexander van der Bellen na otvaranju fontane WirWasser u bečkoj četvrti Sonnwendviertel © C.Jobst / PID

Fontana je zamišljena kao zajednički prostor u Sonnwendviertelu u blizini bečkog Glavnog kolodvora te bi trebala upozoravati na ograničenost vodnih resursa i potrebu njihovog očuvanja. Također, četiri umjetnika iz Gelitina – Wolfgang Gantner, Ali Janka, Florian Reither i Tobias Urban, fontanom su željeli dočarati multikulturalnost bečkog okruga Favoriten. Uoči otvaranja fontane za austrijski dnevnik Die Presse otkrili su da ih „ne brine mogući vandalizam jer dobra umjetnina neće biti uništena“.

Istovremeno, raznolika skupina sivih figura koje okružuju vodoskok izaziva pravu pomutnju u medijima i na društvenim mrežama. Prevladavaju komentari da je previše pojednostavljena, nespretno izvedena i jednostavno ružna. Kako navodi dnevnik Der Standard, prenoseći informaciju s portala Oe24.tv, obitelji iz četvrti Sonnwendviertel navodno se ne usuđuju prići fontani sa svojom djecom. U drugim se medijima fontana opisuje kao „kontroverzna“ i „skupa“, dok ju je Herbert Kickl, čelnik krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), na Facebooku komentirao kao „ruglo i luksuz u vremenima sve većih životnih troškova, inflacije i krize“.

  • „Gdje je najružnija fontana na svijetu? U Beču!“, „Šteta!“, „Kako užasno“ i „Je li ovo šala?“ samo su neki od komentara korisnika X-a (bivšeg Twittera)

Osim stalne rasprave o suvremenoj umjetnosti u javnom prostoru, čini se da troškovi izgradnje ove fontane ipak predstavljaju najveći problem. Naime, planiranje, realizacija projekta, umjetničko oblikovanje, konstrukcija i tehnička oprema fontane stajali su čak 1,8 milijuna eura, kako su potvrdili iz Grada Beča za austrijski dnevnik Der Standard.

„Kritika je tradicionalan dio rasprave o javnim umjetničkim djelima“, stoji u priopćenju poslanom Standardu. „Rasprava je važna, a njen izostanak bio bi zabrinjavajuća pojava za svako demokratsko društvo. Također je jasno da su negativni komentari glasniji od mnogih pozitivnih povratnih informacija koje dobivamo“.

Podsjetimo, umjetnički kolektiv Gelitin, koji djeluje od 1993. godine, izazvao je već popriličan skandal svojom fontanom „Arc de Triomphe“ u Salzburgu 2003. godine. „Skandalozna“ fontana predstavlja nagu mušku figuru koja svojim tijelom gradi most te urinira sama sebi u usta, pa je zbog brojnih kritika uklonjena s trga Max-Reinhardt-Platz ispred Muzeja moderne umjetnosti (Rupertinum), u središtu povijesne jezgre grada. U usporedbi s njom, nova bečka fontana u četvrti Sonnwendviertel djeluje prilično pristojno.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

Projekti planiranja urbanog razvoja u uskoj su vezi sa zaštitom vrsta jer su gradske zelene površine, parkovi i šume vrijedna staništa za biljke, životinje i ljude. Podizanje udjela zelenih površina i uklanjanje asfalta u urbanom okruženju uz sadnju raznolikog drveća i bilja pomaže u rješavanju problema gubitka bioraznolikosti, a pritom je važna i najmanja zelena površina koja potiče suživot ljudi s biljkama i životinjama.

Otvaranje pop-up izložbe „Kajzerica – skica prošlosti za budućnost“

Projekt „Kajzerica – skica povijesti za budućnost“ istraživanjem arhitektonsko-urbanističke povijesti i sadašnjosti kvarta Kajzerica nastoji osvijestiti načine na koje koristimo i doživljavamo kvart, te kroz radionice i intervencije u javnom prostoru potaknuti građane na promišljanje o javnom prostoru koji ih okružuje i uključivanje u procese kojima mogu utjecati na sadašnjost i budućnost kvarta.

Obnavlja se spektakularna pariška Fontana Stravinski

U sklopu 1,6 milijuna eura vrijednog projekta obnove pariške Fontane Stravinski restaurirat će se 16 skulptura Niki de Saint-Phalle i Jeana Tinguelyja te obnoviti hidraulički, mehanički i električni sustavi fontane. Završetak obnove očekuje se do ožujka 2023. godine.

Splitski Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

Započela je priprema objave natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata. Na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER