Završena obnova spojnog vrelovoda grada Osijeka duljine 4,4 kilometra

Projekt zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek vrijedan je 11,6 milijuna eura

HEP-Toplinarstvo predstavilo je tijek i rezultate provedbe projekta „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“, najznačajnijeg ulaganja u distribucijski toplinski sustav grada Osijeka u posljednjih 35 godina.

Projekt „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“ vrijedan 11,6 milijuna eura sufinanciran je sa 6,17 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljenih u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“, a obuhvatio je zamjenu 4,4 kilometra magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine, izvijestili su iz Grada Osijeka.

Direktor HEP Toplinarstva pogona Osijek Ivica Mihaljević istaknuo je kako su povećanjem dimenzije spojnog vrelovoda stvoreni preduvjeti za povećanje učinkovitosti toplinskog sustava te nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način.

„Projektom je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljikovog dioksida. Završetkom projekta otvorene su mogućnosti za daljnje širenje centralnog toplinskog sustava grada Osijeka, a povećanjem kapaciteta toplinske mreže za 50-tak megavata stvaraju se i preduvjeti za mogućnost prijema toplinske energije proizvedene iz obnovljivih izvora.“ – kazao je Ivica Mihaljević.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako kompanija kontinuirano ulaže u infrastrukturu grada Osijeka, ali i diljem Hrvatske. Napomenuo je kako se u Osijeku, osim ove investicije, izrađuje dokumentacija za projekt izgradnju nove kombi termoelektrane, vrijedne oko 85 milijuna eura, s kojom će se dobiti 85 megavata električne i 75 megavata toplinske energije.

„U Osijeku radimo i na zamjeni postojećeg rezervoara mazuta s akumulatorom topline, a radimo i nove proizvodne pumpne stanice, za potrebe 11,5 tisuća korisnika HEP Toplinarstva na području Osijeka.“ – kazao je Frane Barbarić.

Obnova spojnog vrelovoda provodila se od 2021. do 2023. godine, što je ujedno stvorilo i uvjete za unaprjeđenje pješačkih i biciklističkih staza na navedenom području.

„Projekt je realiziran u okviru tzv. Integralnih teritorijalnih ulaganja, odnosno ITU mehanizma, za koji je bilo potrebno organizirati Urbanu aglomeraciju kojoj je Grad Osijek bio na čelu u prošlom programskom razdoblju. Povukli smo oko 40 milijuna eura, a u novom programskom razdoblju Urbana aglomeracija smanjena je s 19 na 10 sudionika, Grad Osijek ponovo je na čelu, a imamo na raspolaganju 15 milijuna eura više, odnosno 55 milijuna eura. U Osijeku se trenutačno izvodi 84 projekta u javnom sektoru, vrijednih nekih 350 milijuna eura. Prošle godine povukli smo najviše sredstava iz EU fondova od svih gradova u Hrvatskoj.“ – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka prof. dr. sc. Tihomir Florijančić.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

HEP gradi pola milijarde kuna vrijednu Vjetroelektranu Korlat

Očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, koja čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj, bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 500 milijuna kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER