Završena obnova spojnog vrelovoda grada Osijeka duljine 4,4 kilometra

Projekt zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek vrijedan je 11,6 milijuna eura

HEP-Toplinarstvo predstavilo je tijek i rezultate provedbe projekta „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“, najznačajnijeg ulaganja u distribucijski toplinski sustav grada Osijeka u posljednjih 35 godina.

Projekt „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“ vrijedan 11,6 milijuna eura sufinanciran je sa 6,17 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljenih u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“, a obuhvatio je zamjenu 4,4 kilometra magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine, izvijestili su iz Grada Osijeka.

Direktor HEP Toplinarstva pogona Osijek Ivica Mihaljević istaknuo je kako su povećanjem dimenzije spojnog vrelovoda stvoreni preduvjeti za povećanje učinkovitosti toplinskog sustava te nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način.

„Projektom je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljikovog dioksida. Završetkom projekta otvorene su mogućnosti za daljnje širenje centralnog toplinskog sustava grada Osijeka, a povećanjem kapaciteta toplinske mreže za 50-tak megavata stvaraju se i preduvjeti za mogućnost prijema toplinske energije proizvedene iz obnovljivih izvora.“ – kazao je Ivica Mihaljević.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako kompanija kontinuirano ulaže u infrastrukturu grada Osijeka, ali i diljem Hrvatske. Napomenuo je kako se u Osijeku, osim ove investicije, izrađuje dokumentacija za projekt izgradnju nove kombi termoelektrane, vrijedne oko 85 milijuna eura, s kojom će se dobiti 85 megavata električne i 75 megavata toplinske energije.

„U Osijeku radimo i na zamjeni postojećeg rezervoara mazuta s akumulatorom topline, a radimo i nove proizvodne pumpne stanice, za potrebe 11,5 tisuća korisnika HEP Toplinarstva na području Osijeka.“ – kazao je Frane Barbarić.

Obnova spojnog vrelovoda provodila se od 2021. do 2023. godine, što je ujedno stvorilo i uvjete za unaprjeđenje pješačkih i biciklističkih staza na navedenom području.

„Projekt je realiziran u okviru tzv. Integralnih teritorijalnih ulaganja, odnosno ITU mehanizma, za koji je bilo potrebno organizirati Urbanu aglomeraciju kojoj je Grad Osijek bio na čelu u prošlom programskom razdoblju. Povukli smo oko 40 milijuna eura, a u novom programskom razdoblju Urbana aglomeracija smanjena je s 19 na 10 sudionika, Grad Osijek ponovo je na čelu, a imamo na raspolaganju 15 milijuna eura više, odnosno 55 milijuna eura. U Osijeku se trenutačno izvodi 84 projekta u javnom sektoru, vrijednih nekih 350 milijuna eura. Prošle godine povukli smo najviše sredstava iz EU fondova od svih gradova u Hrvatskoj.“ – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka prof. dr. sc. Tihomir Florijančić.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Obnova riječkih toplana omogućit će značajne uštede energije

Cilj projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ povećanje je energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom na području grada Rijeke koji opskrbljuje gotovo 10 000 korisnika. Prva faza projekta obuhvatila je obnovu postojeće toplovodne mreže u duljini od 7,9 km te izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, kao i modernizaciju i povezivanje tri toplane u sustav Istok, tri toplane u sustav Zapad te rekonstrukciju toplane Srdoči.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER