Najpoznatija pariška avenija do 7. siječnja u tradicionalnoj blagdanskoj rasvjeti

Stanovnici i posjetitelji Grada Svjetlosti od nedjelje 19. studenog mogu uživati u čarobnoj, ali i štedljivoj blagdanskoj rasvjeti na Aveniji Champs-Élysées

Poznati francuski glumac Gilles Lellouche ovogodišnji je kum tradicionalne blagdanske rasvjete na „najljepšoj aveniji svijeta“. Godinu dana ranije ta čast pripala je glumcu Taharu Rahimu, dok je 2021. godine kuma svečanog paljenja lampica bila pjevačica Clara Luciani.

U prisutnosti pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, članova Odbora Champs-Élysées (Comité des Champs-Élysées) te djece oboljele od malignih bolesti iz udruge Petits Princes, glumac Gilles Lellouche je u nedjelju navečer označio početak blagdanskih svečanosti na Aveniji Champs-Élysées.

Nakon odbrojavanja malo prije 20 sati, krošnje više od 400 stabala obasjala je svjetlost lampica pred tisućama gledatelja okupljenih na ovoj blistavoj aveniji koja je za tu priliku pretvorena u jednodnevnu pješačku zonu. Ovogodišnja blagdanska rasvjeta osmišljena je na temu „Učinimo da Pariz zablista“ („Faisons briller Paris“), s bojama u nijansama šampanjca koje podsjećaju na dekorativnu rasvjetu Eiffelovog tornja. Svjetlucavo blagdansko izdanje Avenije Champs-Élysées slično je onom prošlogodišnjem, a tisuće LED lampica omogućuju uštedu energije, odnosno smanjenje potrošnje za 44 %. Također, lampice vise s laganih obruča i nisu pričvršćene zakucavanjem čavala u debla.

Rasvjeta će se paliti svakog dana u 17 sati, a gasit će se u ponoć, odnosno dva sata ranije nego do sada, osim 24. i 31. prosinca kada će svjetlucati tijekom cijele noći.

Svjetleći lukovi, raznobojne lampice i svjetlucave projekcije raskošno ukrašavaju glavni grad Francuske tijekom božićnih blagdana. Od sredine studenog do početka siječnja, blagdanskom rasvjetom osvijetljene su brojne ulice i trgovi, poput Avenije Montaigne, trga Place Vendôme, četvrti Montmartre i Bercy Village, te Parizu daju poseban šarm i blagdanski ugođaj. Božićna čarolija posebno se osjeća u Božićnom selu (Village de Noël) s velikim brojem živih jelki i klizalištem na trgu ispred pariške Gradske vijećnice. U sklopu mjera štednje, dekorativna rasvjeta Gradske vijećnice i svih ostalih znamenitosti gasi se u 22:00 sata, a blagdanska rasvjeta od 23:45 do ponoći.

Svečane dekoracije na pročeljima i u izlozima pariških robnih kuća (Le Bon Marché Rive Gauche, Les Galeries Lafayette, Printemps Haussmann, la Samaritaine i BHV Marais) atrakcije su same po sebi!

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Blagdani u Vječnom Gradu posvećeni miru i štednji energije

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Rima, Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), ovogodišnji božićni blagdani u Rimu inspirirani su mirom, štednjom energije i postizanjem 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Energetska kriza gasi rasvjetu pariške „Željezne dame“

Pariška gradska uprava želi postići uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvjetljenja Eiffelovog tornja. Iako će uštede biti simbolične, cilj je da „Željezna dama“ bude primjer u kontekstu energetske krize. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ovu će mjeru „energetskog otrježnjenja“ detaljnije predstaviti u utorak 13. rujna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER