Dajte svom božićnom drvcu drugi život!

Nakon prošlogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana u Parizu je prikupljeno i reciklirano 114 247 božićnih jelki

Pariška gradska uprava i ove godine poziva građane da do 20. siječnja 2024. svojim božićnim jelkama daju drugi život i to odlaganjem na 176 označenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada.

Ekološka gesta za dobar završetak ili početak godine! Usitnjene jelke su vrlo korisne, a dobiveni malč oko stabala i na zelenim površinama na ekološki način smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj mikroorganizama koji poboljšavaju kvalitetu tla. Važno je istaknuti kako se jelke usitnjavaju na lokacijama za njihovo odlaganje - bez prijevoza i bez onečišćenja zraka!

 

U tu svrhu Grad Pariz je na svojim mrežnim stranicama ažurirao interaktivnu kartu na kojoj je označeno svih 176 lokacija za odlaganje jelki i to u svakom pojedinom pariškom arondismanu – najčešće u parkovima i zelenim površinama. Na karti je moguće odabrati najbližu lokaciju i dobiti sve praktične informacije i radno vrijeme za odlaganje jelki. Svim građanima tako se odlaganje jelki omogućuje na lokacijama u blizini njihovog mjesta stanovanja, u vremenu od 8-18 sati ili tijekom cijelog dana, i to već od 26. prosinca 2023.

Ovakvim načinom prikupljanja jelki i njihovim usitnjavanjem dobiva se velika količina organskog materijala za zaštitu biljaka na pariškim zelenim površinama. Usitnjeni materijal pariški vrtlari koriste za oplemenjivanje tla te zaštitu stabala i cvjetnjaka u parkovima, čime se smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj podzemnih mikroorganizama koji poboljšavaju kvalitetu tla. Usitnjene grane i iglice jelki nisu prikladne za upotrebu u kompostu, no idealne su za zaštitu biljaka koje traže kiselo tlo, kao i za ograničavanje širenja korova i to na ekološki način. Kako se jelke usitnjavaju na lokacijama na kojima su prikupljene, odnosno bez prijevoza, time se ujedno smanjuje onečišćenje zraka.

 

  • Parižanke i Parižani do 20. siječnja 2024. mogu odložiti svoja stara božićna drvca na 176 lokacija diljem grada, a njihovim usitnjavanjem dobit će se malč koji se koristiti za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama. / © Frédéric Combeau / Ville de Paris

Stara božićna drvca su se na ovaj način u Parizu prvi put prikupljala i reciklirala zime 2007./2008. godine kada je na 65 različitih lokacija sakupljeno svega 15 000 jelki. Zahvaljujući educiranju građana i učinkovitom provođenju ove akcije, broj prikupljenih jelki raste iz godine u godinu. Početkom 2023. godine na 173 lokacije prikupljeno je 114 247 božićnih jelki, čime je omogućena proizvodnja oko 2.300 m3 usitnjenog organskog materijala.

U pariškoj gradskoj upravi navode kako će se stare jelke moći odlagati i nakon 20. siječnja 2024., i to uz spremnike za komunalni otpad sa zelenim poklopcem koji se nalaze ispred zgrada. Građani se upozoravaju da se sva božićna drvca viša od 2,5 metra moraju presjeći na pola.

Grad Pariz u suradnji s prodavačima božićnih jelki, kao i upraviteljima stambenih zgrada potiče akciju prikupljanja i recikliranja starih jelki te se s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja ove vrste vrijednog otpada diljem grada mogu vidjeti natpisi „Recyclons nos sapins“ (Reciklirajmo naše jelke). Plakat se također može preuzeti na mrežnim stranicama Grada Pariza.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Drugi život bečkih božićnih jelki

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

Ove godine u Parizu će se reciklirati najmanje 120.000 starih božićnih jelki

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu. Evo kako to rade u Parizu.

U Parizu će se u siječnju 2023. reciklirati više od 125.000 božićnih jelki

Početkom sljedeće godine većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i nerijetkog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu. Evo kako to već godinama rade u Parizu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER