Prvi Bečki bijenale posvećen klimatskim promjenama

Klima Biennale Wien: Središnjica novog bečkog klimatskog festivala nalazit će se u muzeju Kunst Haus Wien čija se održiva sanacija i modernizacija ovih dana bliži kraju

Novi klimatski festival Klima Biennale Wien u austrijskoj metropoli posvećen je umjetnicima, znanstvenicima, političarima, gospodarstvenicima te svim ljudima, posebno onima koje klimatske promjene najviše pogađaju.

U austrijskom se glavnom gradu ove godine od 5. travnja do 14. srpnja održava prvi Bečki klimatski bijenale (Klima Biennale Wien). Novi umjetnički festival posvećen klimatskim promjenama interdisciplinaran je i interaktivan, a tijekom sto dana trajanja u njegovom će fokusu biti potencijal umjetnosti, dizajna, arhitekture i znanosti u odnosu na održivu budućnost vrijednu življenja te društvene učinke na klimatske promjene.

Projekt je pokrenuo Grad Beč, a organizator bijenala je muzej Kunst Haus Wien. Zahvaljujući partnerima festivala, on će se održati po čitavom gradu.

Suradanja s više od 60 institucija

Kako je istaknula članica bečkog poglavarstva za kulturu i znanost Veronica Kaup-Hasler, klimatska je kriza globalni izazov koji se može riješiti samo zajedničkim djelovanjem mnogih. Festival posvećen klimatskim promjenama u Beču vođen je duhom snošenja kolektivne društvene odgovornosti. Organizator bijenala osmislio je s više od 60 institucija, inicijativa i udruga program kako bi široj publici prenio zabrinutost u vezi s klimatskim promjenama.

Tako na primjer centar za fotografiju Foto Arsenal Wien priprema dvije izložbe povodom Svjetskog dana voda, dok će se temom učinaka klimatske krize baviti muzej za suvremenu umjetnost Belvedere 21. Umjetnička galerija Kunsthalle i bečki festival kulture Wiener Festwochen tematiziraju vezu kozmosa i Sunca s društvenim i političkim zbivanjima. Programu Klimatskog bijenala doprinose i Akademija likovnih umjetnosti te Sveučilište za primijenjenu umjetnost u Beču, bečki Centar za arhitekturu, muzejska četvrt MuseumsQuartier, Tehničko sveučilište u Beču te mnoge druge institucije.

  • Rasa Smite & Raitis Smits, Atmospheric Forest © Kristine Madjare

Uskoro ponovno otvorenje moderniziranog Hunderwasserovog muzeja

Središnjica prvog Bečkog klimatskog bijenala nalazit će se u muzeju Kunst Haus Wien čija se održiva sanacija i modernizacija ovih dana bliži kraju. Na dva kata Hundertwasserovog muzeja prikazat će se skupna izložba posvećena najvažnijem ekosustavu našeg vremena – šumama. U okviru izložbe „Into the Woods" 16 se djela s jedne strani bavi čovjekovim utjecajem na stanje šuma i njihovo uništenje, a s druge strane s kolektivnim i simbiotskim aktivnostima šumskog ekosustava.

U prizemlju i unutarnjem dvorištu muzeja održat će se različite radionice i popravljaonice kao i panel-diskusije, koncerti i susreti zajednica. U muzeju će se ove godine također održat prva Bečki klimatska konferencija. Radi se o interaktivnom skupu koji je radionicama te različitim znanstvenim i umjetničkim doprinosima usmjeren školskoj i izvanškolskoj obrazovnoj zajednici.

  • Zelena fasada muzeja © Kunst Haus Wien / Kevin Grabowski

Obrazovanje, posredovanje i lokalno sudjelovanje

Program prvog Bečkog klimatskog bijenala predstavlja višeslojni pogled na društvene izazove uzrokovane klimatskom krizom koristeći pritom participaciju, globalno umrežavanje i suradnju te se obraća šarolikoj publici: ljudima iz svijeta umjetnosti i kulture, znanosti, politike, gospodarstva te ljudima iz gradskih naselja, djeci, mladima te onima koje klimatske promjene najviše pogađaju.

City of Vienna | International Offices – Zagreb

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Novi sjaj Hundertwasserovog muzeja

Svečano otvaranje poznatog bečkog muzeja KunstHausWien zakazano je za kraj veljače i trajat će četiri dana. Muzej će se ubuduće još više posvetiti temama čovjeka, prirode i klime, a nakon obnove posjetitelji mogu uživati u energetski saniranom i moderniziranom muzeju.

Hundertwasserov muzej u Beču dobiva novo ruho

Muzej je u lipnju zatvoren radi modernizacije, a početkom 2024. ponovno bi trebao otvoriti svoja vrata za posjetitelje. Prvi put nakon 30 godina dobit će i novi stalni postav Hundertwasserovih djela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER