Napulj dobio nove inspektore zaštite okoliša i vozila za odvoz otpada s nultom emisijom

Učinkovitija zaštita okoliša, unapređenje kvalitete javnog prostora i urbane opreme

Na napuljskom trgu Piazza Plebiscito predstavljeni su novi inspektori zaštite okoliša koji će nadzirati zbrinjavanje otpada u glavnom gradu talijanske regije Kampanije. Inspektori su završili certificirani tečaj za gospodarenje otpadom u organizaciji Grada Napulja i tvrtke za gospodarenje otpadom ASIA Napoli.

Novi inspektori zaštite okoliša doprinijet će osiguravanju sve učinkovitijeg i djelotvornijeg odvojenog prikupljanja otpada u Napulju, ali i sankcioniranju uočenih nepravilnosti u zbrinjavanju otpada.

Potvrđujući sve veću posvećenost zaštiti okoliša te unapređenju kvalitete javnog prostora i urbane opreme, Grad Napulj i tvrtka za gospodarenje otpadom ASIA Napoli predstavili su i novu flotu najnovije generacije komunalnih električnih vozila. Riječ je o ukupno 177 vozila s nultom emisijom, a među njima su i novi kamioni za odvoz otpada s potisnom pločom za sabijanje otpada ukupne nosivosti 3,5 tone, s autonomijom od 12 sati i razinom buke smanjenom na 70 decibela.

  • Predstavljanju novih inspektora i vozila nazočili su gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi, zajedno s vijećnikom za javno zdravstvo i zelene površine Vincenzom Santagadom, direktorom tvrtke ASIA Napoli Domenicom Riuggerom, predsjednikom Gradskog vijeća Vincenzom Amatom, te drugim predstavnicima gradskih vlasti. © Comune di Napoli

Na napuljskom trgu Piazza Plebiscito ujedno je predstavljena i inicijativa udruge „Ambiente Solidale“ za odvojeno prikupljanje otpadnog tekstila. Tvrtka ASIA Napoli tom je prigodom udruzi „Ronda del Cuore“ predala deke koje će se podijeliti beskućnicima.

„U sklopu reorganizacije službe održavanja čistoće javnih površina, uz zapošljavanje novih inspektora zaštite okoliša, vozača i radnika na održavanju, uložili smo značajna sredstva u učinkovitije prikupljanje otpada“, kazao je napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi. „Čist grad ovisi o tvrtki koja pruža uslugu, ali i građanima koji poštuju pravila odgovornog zbrinjavanja otpada. Očekujem bolju suradnju građana jer njihova veća odgovornost doprinosi čistijem gradu“, dodao je Manfredi.

  • Novi inspektori i inspektorice zaštite okoliša završili su certificirani tečaj u organizaciji Grada Napulja i tvrtke za gospodarenje otpadom ASIA Napoli. © Comune di Napoli

„Zahvaljujući novim inspektorima zaštite okoliša imat ćemo i učinkovit sustav kontrole pravilnog odlaganja otpada i poštovanja rasporeda odvoza, čime ćemo unaprijediti izgled javnih površina“, izjavio je gradski vijećnik Vicenzo Santagada, zadužen za javno zdravstvo i zelene površine.

„Četrdeset inspektora zaštite okoliša koje smo educirali imat će zadatak prije svega osvještavati građane o potrebi poštovanja pravilnog odvajanja otpada, kako u kućanstvima, tako i u tvrtkama. U slučaju uočenih nepravilnosti mogu se primijeniti sankcije. Drugi važan aspekt je obnova flote vozila koja će doprinijeti povećanju učinkovitosti i smanjenju emisija, a usto moramo povećati ljudske resurse jer je to ključno za osiguravanje kvalitetnije usluge“, dodao je Santagada.

„S novim električnim vozilima smanjujemo emisije i njihov utjecaj na okoliš, ali također smanjujemo troškove održavanja u usporedbi s prethodnom flotom. Što se tiče odvojenog prikupljanja otpada, polazimo od stope odvojenog prikupljanja od 40 posto u 2023. godine, dok u 2024. planiramo doći do 45 posto. Krećemo od središta grada koji ima niz specifičnosti, a sustav prikupljanja otpada na kućnom pragu 2025. planiramo proširiti na sve gradske općine.“ – izjavio je Domenico Riuggero, direktor tvrtke ASIA Napoli (Azienda Servizi di Igiene Ambientale), po struci inženjer zaštite okoliša u sektoru gospodarenja otpadom i kružnog gospodarstva.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Golema Pistolettova „Venera od krpa“ postavljena na napuljskom trgu Piazza Municipio

Ambiciozni projekt Grada Napulja dio je procesa urbane obnove koji uključuje međunarodno priznate suvremene umjetnike različitih generacija. Intervencijama i umjetničkim instalacijama na trgovima i ulicama te u klaustrima i muzejskim prostorima naglašava se predanost ovog velikog talijanskog grada umjetnosti i kulturi te osmišljavaju njegovi javni prostori.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER