Sanremo 2024: Frecciarossa i RAI zajedno za održivost

Partnerstvom Talijanskih državnih željeznica i RAI-ja potiče se putovanje vlakom kao ekološki najprihvatljivijeg i energetski najučinkovitijeg oblika prijevoza

Čarter vlakom Frecciarossa 1000, posvećenim ovogodišnjem izdanju legendarnog talijanskog festivala Sanremo 2024., danas su s rimskog kolodvora Termini u Sanremo otputovali novinari i zaposlenici talijanske nacionalne televizije RAI kako bi sudjelovali na ovom najpoznatijem glazbenom događaju u Italiji.

Polasku čarter vlaka nazočili su, među ostalima, Luigi Corradi, glavni direktor Trenitalije i Giampaolo Rossi, glavni direktor nacionalne televizije RAI. U vlaku su bile i voditeljice RAI Radija 2, Ema Stokholma i Andrea Delogu, a vlak i njegove putnike na krajnjem je odredištu dočekao gradonačelnik Sanrema Alberto Bancheri, izvijestio je RAI.

Partnerstvo između tvrtke Trenitalia, vodeće tvrtke Talijanskih državnih željeznica (Ferrovie dello Stato Italiane) i talijanske nacionalne medijske kuće RAI (Radiotelevisione italiana) ima za cilj poticanje putovanja vlakom kao ekološki najprihvatljivijeg i energetski najučinkovitijeg oblika prijevoza. Glavnu ulogu u promicanju održivosti pritom ima ponos Talijanskih državnih željeznica Frecciarossa 1000 (Crvena strijela), vlak velike brzine koji je danas iznimno prometovao do Sanrema.

Frecciarossa 1000 je prvi brzi vlak na svijetu koji je dobio EPD certifikat (Ekološka deklaracija proizvoda) utjecaja na okoliš, temeljen na pažljivoj analizi njegovog životnog ciklusa. Svaki detalj, počevši od lakih legura od kojih je izrađen do novih elektromotora koji ga pokreću, dizajniran je s ciljem maksimalnog smanjenja potrošnje energije, i to do 30 posto manje u odnosu na prethodnu generaciju vlakova velikih brzina. Održivost ovog vlaka nije ograničena samo na smanjenje potrošnje, već podrazumijeva i mogućnost recikliranja materijala od kojih je izgrađen, a koja doseže čak 94 posto na kraju njegovog životnog ciklusa.

Ovim partnerstvom RAI se pridružuje tvrtkama koje su se obvezale na putovanja s Trenitalijom, a u cijeloj zemlji ih je prošle godine bilo čak 47 000.

Posebno izdanje vlaka Frecciarossa 1000 prometovat će mrežom brzih vlakova tijekom trajanja 74. Festivala Sanremo, a zatim će se 11. veljače iz Sanrema vratiti u Rim. Vlak je dio mreže Frecce koja, zahvaljujući više od 270 željezničkih linija, svakodnevno povezuje više od 120 odredišta diljem Italije.

Trenitalia na ovaj način još jednom naglašava svoju predanost očuvanju okoliša i povezivanju talijanskih kulturnih odredišta, i partner je brojnih glazbenih, sportskih i kulturnih događanja u Italiji. Podsjetimo, Talijanske državne željeznice (Ferrovie dello Stato Italiane) jedan su od glavnih partnera XXV. Zimskih olimpijskih igara Milano-Cortina 2026 do čijeg su početka preostala još 732 dana.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Od Vječnog Grada do Pompeja vlakom za manje od dva sata!

Rim i iskopine Pompeja nikad nisu bili bliži! Zahvaljujući suradnji talijanskog Ministarstva kulture i Talijanskih državnih željeznica (Ferrovie dello Stato Italiane), putnicima se omogućuje da bez presjedanja i na ekološki prihvatljiv način u vrlo kratkom vremenu stignu iz Rima u Pomeje i obratno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER