RTM nastavlja s obnovom flote autobusa i promocijom elektromobilnosti

MAN Lion’s City 18 E je veći, snažniji i učinkovitiji

Marsejski javni prijevoznik RTM (Régie des transports Métropolitains) testira tehnologije javnog prijevoza sutrašnjice, a tijekom posljednja dva tjedna gradom i njegovim metropolitanskim područjem prometovao je električni autobus Man Lion's City 18 E.

Cilj ovog testiranja bio je usporediti performanse električnog autobusa Man Lion's City 18 E s drugim tipovima autobusa kako bi se omogućio što kvalitetniji i isplativiji sustav brzog autobusnog prijevoza.

MAN Lion’s City 18 E idealan je izbor za održavanje visokofrekventnih ruta u gradskom prometu. Ovaj zglobni autobus s električnim pogonom dug je 18 m, širok 2,55 m i visok 3,32 m, a s više mjesta za putnike i ukupnim kapacitetom do 120 putnika omogućuje sigurnu i udobnu vožnju bez stvaranja emisija. Autobus je u prodaju krenuo u travnju 2020. godine, a premijerno je predstavljen na ulicama Barcelone i Kölna u drugoj polovici iste godine.

  • © Régie des transports Métropolitains (RTM)

Za pogon se koriste dva elektromotora ukupne snage od 320 (stalna snaga) do 480 kW (vršna snaga) i dvije pogonske osovine koje poboljšavaju stabilnost vožnje, a time i sigurnost. Autobus je opremljen litij-ionskim (NMC) baterijama ukupnog kapaciteta do 640 kWh što mu u optimalnim uvjetima omogućuje domet od 270 km, i to tijekom cijelog vijeka trajanja baterija. Također, baterije imaju inteligentni sustav upravljanja temperaturom koji je optimiziran za korištenje u gradskim autobusima. Zahvaljujući brzom punjaču snage 150 kW baterije se mogu napuniti za nešto više od četiri sata, a s dvije utičnice za punjenje omogućuje veću fleksibilnost pri napajanju.

  • © Régie des transports Métropolitains (RTM)

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču otvoren kompetencijski centar za električnu mobilnost

Fotonaponski sustav na krovu novog centra u Beču proizvodi zelenu struju, otpadna toplina koja nastaje prilikom punjenja autobusa koristi se za grijanje zgrade, dok je ozelenjena fasada ljeti rashlađuje.

Autonomni autobus za oštre skandinavske zime

MUJI, popularni japanski lanac trgovina je najavom izrade autonomnog autobusa naziva Gacha najavio ulazak u svijet buduće urbane mobilnosti, a očekuje se kako će prvi autobusi ovog japanskog proizvođača prometovati ulicama tri finska grada već 2021. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER