Otrovom namijenjenim glodavcima pobili ptice

Katastrofalan pomor ptica u Slavoniji

Pretjerano trovanje glodavaca, odnosno otrov bačen na njivama doveo je do velikog broja uginulih ptica, prvenstveno škanjaca, izvijestio je Agroklub.

„U zadnjih mjesec i pol na području tri istočne županije, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske, potrovan je toliki broj ptica grabljivica da je to strašno. Otprilike 30 do 50 posto škanjaca i vjetruša, kao i jedan još veći broj sova koje su najbolji prirodni predatori i uništavači glodavaca u slobodnoj prirodi“, upozorio je prof. dr. sc. Ivica Bošković, profesor na Zavodu za animalnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku (FAZOS).

U svijetu se protiv glodavaca uobičajeno koriste biološke metode

„Ovo što se sada događa nije ekološka, već katastrofa za čovjeka kao jedno kulturno civilizacijsko biće“, dodao je u svojoj izjavi za Osječku televiziju. Istaknuo je kako je „nestručnim odlaganjem i needuciranošću postavljena prevelika količina otrova na poljoprivrednim površinama, prvenstveno lucerni i ječmu.“

„Prije nekoliko godina na FAZOS-u je postavljen pokus biološkog uklanjanja glodavaca s nasada lucerne. Postavili su stalke za ptice koji im služili kao izvidnice i omogućavale lakši lov. Ulov je bio oko 180 posto veći od uobičajenog“, kazao je prof. dr. sc. Ivica Bošković za Osječku televiziju.

Karolina Rastija | Agroklub / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

BalkanDetox LIFE: Novi projekt protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Cilj projekta koji financira program LIFE Europske unije je podizanje svijesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv problema trovanja divljih životinja u zemljama Balkana. Trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta.

Božićni horor - lički trovači ponovno u akciji!

Otkriven je novi pokušaj trovanja divljih životinja na području Mazina. Mrtvo tele napunjeno vrlo opasnim otrovom postavljeno je u pokušaju ubijanja vukova, no predstavlja veliki rizik za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER