Krenula kampanja ulaganja u izgradnju solarne elektrane u Križevcima – prva takva u Hrvatskoj

Kroz kupnju članskih uloga, građani od danas mogu uložiti u izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima

Riječ je o prvom projektu ove vrste u Hrvatskoj, koji po uzoru na brojne gradove u Europi provodi energetska zadruga ZEZ Sunce uz podršku Zelene energetske zadruge, Grada Križevaca i energetske zadruge KLIK.

Cilj je prikupiti 140.000,00 eura za izgradnju solarne elektrane snage 200 kW uplatom uloga od minimalno 300,00 eura kao fizička osoba, odnosno minimalno 1.000,00 eura kao pravna osoba, do maksimalno 5.000,00 eura. ZEZ Sunce će energiju iz solarne elektrane na Gradskoj tržnici prodavati na tržištu, a od ostvarene dobiti članovima zadruge isplaćivat će prinose u iznosu do pet posto. Konkretno, na ulog od 1.000,00 eura članovi mogu godišnje dobiti do 50,00 eura prinosa, no važno je reći da prinosi nisu garantirani i ovise o financijskoj uspješnosti projekata.

Više detalja predstavljeno je na današnjoj konferenciji koja je održana na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka pored solarne elektrane izgrađene kroz mikro-zajmove građana koji ostvaruju povrat zajma uz kamatu od četiri posto.

„Mnogi gradovi u Europi prepoznali su koliko je važno ustupiti gradske krovove građanima, kako bi zajednički gradili solarne elektrane i time povećali neovisnost od uvoznih fosilnih goriva te zadržali financijsku i ekonomsku korist za svoje građane i zajednicu. Hrvatska ima puno sunca, a na ovaj način i oni koji žive u zgradama mogu postati suvlasnici solarne elektrane. Građani iz cijele Hrvatske su pokazali velik interes i zato pozivamo sve gradove da realiziraju ovakve projekte na korist svojih građana.” - izjavio je Mislav Kirac, upravitelj ZEZ Sunca.

„Iznimno mi je drago da su naši građani uključeni u procese energetske tranzicije i naše nastojanje da postanemo energetski neovisni. Vjerujem i dalje da Križevci predvode u građanskoj energiji, ali više nam to nije dovoljno i zaista želimo „svijetliti“ i biti onaj primjer koji će drugi gradovi slijediti. Zato s ovog mjesta pozivam kolegice i kolege gradonačelnike i načelnike da koriste javne resurse i stavljaju ih u funkciju građanske energije jer samo tako možemo ići prema demokratizaciji energetskog sektora te građanima učiniti dostupan javni resurs, odnosno energiju koja im je svakako potrebna.“ - izjavio je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

  • Na krovu Gradske tržnice u Križevcima ugradit će se prva solarna elektrana ZEZ Sunca / ZEZ Sunce

Uz mogućnost ostvarivanja prinosa, svi koji se odluče na ovo ulaganje će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane na Gradskoj tržnici, ali i svih budućih solarnih elektrana ZEZ Sunca koje zadruga planira i u drugim hrvatskim gradovima. Dugoročan cilj ZEZ Sunca je osigurati svojim članovima da koriste energiju iz solarnih elektrana zadruge.

Važno je naglasiti da prednost u prvih sedam dana kampanje ili do 50 posto iznosa imaju građani Križevaca i okolnih općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec, a nakon toga je poziv otvoren za cijelu Hrvatsku. Danas su zbog toga članovi ZEZ Sunca na Gradskoj tržnici u Križevcima simboličnim performansom „prodaje“ domaće energije skrenuli pozornost građanima da na ovaj način sudjeluju u stvaranju održivijeg okoliša.

Poziv za članove ZEZ Sunca će biti otvoren do prikupljanja potrebnog iznosa, a prijava za članstvo podnosi se putem web stranice: https://www.zez.coop/zez-sunce/.

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER