Više od stotinu volontera na prvom danu akcije „Žabe na cesti“

Vrijedni volonteri postavili zaštitne ograde u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje

Uz prometnice u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje u subotu 2. ožujka 2024. postavljene su zaštitne ograde s ciljem zaštite žaba od stradavanja na prometnicama tijekom njihove proljetne migracije prema vodenim staništima.

Dio je to volonterske akcije „Žabe na cesti‟ u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U postavljanju ograde na navedenim lokacijama sudjelovalo je više od stotinu volontera, a sveukupno će u akciji tijekom ožujka i travnja u prenošenju vodozemaca preko prometnica sudjelovati oko tristotinjak volontera.

Uz djelatnike Međimurske prirode u volonterskoj akciji sudjelovali su učenici Srednje Škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, OŠ Selnica, PŠ Zebanec, PŠ Sivica, OŠ Gornji Mihaljevec te predstavnici Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije (OŠ Mursko Središće, OŠ Hodošan i OŠ Orehovica) te djelatnici Općine Selnica i drugi brojni volonteri.

© JU Međimurska priroda

Međimurska priroda zahvaljuje svim volonterima na sudjelovanju, a posebno Općini Selnica na značajnoj potpori akciji te načelniku Ervinu Vičeviću, koji je osobno volontirao na akciji.

Volonterska akcija spašavanja vodozemaca organizira se od 2013. godine u Općini Nedelišće (lokacija Črečan), od 2014. godine u Općini Selnica (naselje Selnica), od 2021. godine u Općini Gornji Mihaljevec (retencija Križopotje/Dragoslavec) te od 2023. godine  u Općini Mala Subotica (naselje Palovec).

Zaštitne ograde uz prometnice u Črečanu i Palovcu postavili su djelatnici Međimurske prirode uz potporu Ekološke udruge Platana u petak 23. veljače. Međimurska priroda upućuje apel vozačima za dodatni oprez tijekom ožujka i travnja na navedenim lokacijama kako bi volonteri bili što sigurniji u provedbi volonterske akcije „Žabe na cesti‟.

© JU Međimurska priroda

Kako je na istim lokacijama izgledala akcija „Žabe na cesti“ u ožujku 2022. godine pogledajte u priloženom videozapisu.

 

VEZANE VIJESTI

Čak 120 volontera na prvom danu akcije Žabe na cesti!

Već prvi dan volonterske akcije „Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ polučio je odličnim odazivom. U postavljanju zaštitne ograde na „crnim točkama“ uz međimurske prometnice sudjelovalo je čak 120 volontera.

U Palovcu prvi put volonterska akcija spašavanja vodozemaca

Nakon uspješnih volonterskih akcija u 2022. godini Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode priprema, organizira i raduje se novim izazovima i druženjima s volonterima u 2023. godini. Uskoro kreće prva ovogodišnja volonterska akcija: spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama!

Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER