Županijska skupština Karlovačke županije usvojila odluke o zaštiti Mrežnice i Tounjčice

Značajan korak u naporima Karlovačke županije za očuvanje prirode

Županijska skupština Karlovačke županije danas je službeno usvojila odluke o zaštiti Mrežnice i Tounjčice čime se uspostavljaju dva nova zaštićena područja. Proces za donošenje ovih odluka pokrenula je Javna ustanova Natura Viva uz podršku Karlovačke županije i međunarodne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC).

Novoproglašena zaštićena područja rezultat su dugogodišnjih napora kako bi se očuvale ove dvije rijeke, na što lokalne zajednice pozivaju više od desetljeća. Ovaj uspjeh ujedno je i prva službena zaštita dviju rijeka uz podršku inicijative „Zajedno za rijeke“ („United For Rivers“) čiji je cilj očuvati više od 400 kilometara rijeka u pet zemalja jugoistočne Europe.

Odluka o proglašenju zaštićenih područja Spomenik prirode „Mrežnica-Tounjčica“ i Značajni krajobraz „Mrežnica“ od velike je važnosti za prirodu i lokalnu zajednicu jer podrazumijeva primjenu mjera očuvanja jedne od najljepših rijeka u Hrvatskoj, pružajući utočište različitim biljnim i životinjskim vrstama te štiteći preko stotinu sedrenih slapova po kojima je Mrežnica poznata.

  • Rekreacija na Mrežnici © Ciril Jazbec / TNC

„Veseli nas činjenica o uključivanju velikog broja ljudi u konzultacijske procese prilikom provedbe postupka proglašenja zaštite rijeke Mrežnice te se nadamo da ćemo zainteresiranost za zaštitu ovog prostora imati i dalje, a sve u svrhu održivog upravljanja i očuvanja vrijednih vrsta i staništa na području rijeke Mrežnice. Pred svima nama je velik posao, a moguće ga je provesti isključivo uz stalnu komunikaciju s dionicima i pronalaženjem zajedničkih rješenja temeljenih na prirodi.“ - izjavila je Antonija Bišćan, ravnateljica Javne ustanove Natura Viva.

Ova odluka govori i o predanosti građana koji žive uz Mrežnicu i Tounjčicu očuvanju prirodnih ljepota, biološke raznolikosti te društvenog i kulturnog značaja ovih rijeka.

  • Jozefinski most na Tounjčici © Danijel Lončar

„Mi u Karlovačkoj županiji iznimno cijenimo sve svoje rijeke, ali Mrežnica je po mnogočemu posebna. Nazivamo je ljepoticom, biserom, jedinstvenom i bajkovitom rijekom. Stoga smatram da je ovo uistinu velik korak u našim naporima da Mrežnicu sačuvamo za generacije koje dolaze. Želimo zajednički, u suradnji s mjerodavnim ministarstvom, nevladinim sektorom i lokalnom zajednicom uspostaviti održivo upravljanje ovim vrijednim prirodnim resursom i ovime smo  na najboljem putu da to i postignemo.“ – rekla je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Zaštićena područja imat će važnu ulogu u očuvanju prirodnih i društvenih vrijednosti ovih rijeka, omogućavajući održivi razvoj rekreativne i turističke ponude uz očuvanje važnih staništa i vrsta.

  • Rijeka Tounjčica © Danijel Lončar

„Organizacija The Nature Conservancy smatra zaštitu Mrežnice i Tounjčice sjajnim primjerom dobre prakse koji je u skladu s našom strategijom trajne zaštite rijeka. Kroz našu inicijativu 'Zajedno za rijeke' zagovaramo blisku suradnju s lokalnim zajednicama, koje prepoznajemo kao okosnicu svih procesa zaštite rijeka i održivog korištenja njihovih resursa. Sretni smo da je službeni dio procesa očuvanja ove dvije rijeke uspješno završen te da smo mu mogli doprinijeti, no svjesni smo da je ovo tek početak te se obvezujemo na nastavak suradnje i pružanje kontinuirane podrške u provođenju zaštite ovih rijeka.“ -  zaključuje Irma Popović Dujmović, direktorica programa za vode pri TNC-u u Hrvatskoj.

Javna ustanova za zaštitu prirode Natura Viva, Karlovačka županija i TNC predani su nastavku suradnje, provođenju mjera zaštite koje su propisane zakonom te osiguravanju održivog upravljanja novim zaštićenim područjima. Nadaju se kako će svojim primjerom potaknuti druge inicijative za očuvanje rijeka u zemlji i regiji.

The Nature Conservancy (TNC) vodeća je svjetska organizacija za zaštitu prirode koja djeluje u više od 70 zemalja s vizijom stvaranja svijeta u kojem prosperiraju i priroda i ljudi. Fokus rada organizacije borba je protiv klimatskih promjena te zaštita kopna, voda i oceana. U Europi TNC surađuje s vladama, tvrtkama i financijskim sektorom kako bi zajedno pokrenuli globalno relevantne strategije kroz programe, partnerstva i zagovaranje politika u svrhu očuvanja prirode i ostvarenja pozitivnih promjena.

 

VEZANE VIJESTI

Obnovom močvara čuvamo prijeko potrebne izvore vode

Gledan iz svemira, naš planet je plava kugla prepuna vode. No, svega je djelić ukupne vode na planetu iskoristiv za naš opstanak. Na Svjetski dan močvara i drugih vlažnih staništa WWF Adria upozorava na važnost njihovog očuvanja i obnove kako bi sačuvali izvore slatke vode i budućnost svih nas.

Očuvane močvare ključne za opstanak prirode i ljudi

WWF Adrija povodom Svjetskog dana močvara, koji se obilježava 2. veljače, skreće pozornost na važnost očuvanja i obnove močvara, ali i drugih vlažnih staništa poput rijeka, jezera, tresetišta, iznimno važnih staništa za prirodu i ljude.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER