FZOEU: Velik interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Kuće koje štede – više vrijede!

„Rekordnim iznosom od 120 milijuna eura koje je osigurala Vlada RH podižemo standard naših građana te idemo prema većoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora za vlastitu potrošnju“, kazao je direktor Fonda Luka Balen.

Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je do 12 sati zaprimljeno 7 418 prijava građana. Po iznosu sredstava od 120 milijuna eura je ovo dosad najizdašniji ovakav poziv. Za mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije su građani mogli dobiti čak do 62 120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor Fonda Luka Balen naglašava kako je, u odnosu na prethodni javni poziv, osigurano skoro tri puta više sredstava.

„Cilj je da svi koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova“, izjavio je direktor Fonda Luka Balen.

Od danas, počevši od 9 sati, na stranicama Fonda mogu se preuzeti svi potrebni obrasci, koje je potrebno ispuniti te, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, učitati u prijavnu aplikaciju. Većina dokumentacije je na stranicama Fonda bila dostupna od kraja prosinca prošle godine, što je zainteresiranim građanima omogućilo gotovo tri mjeseca za pripremu dokumentacije.

Zahtjeve za sufinanciranje građani dostavljaju elektronskim putem kroz sustav eFZOEU koji se nalazi na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva - Fondovi EU. Tijekom jutrošnjeg zaprimanja prijava, sustav je radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve.

U Fondu još jednom podsjećaju kako se sufinanciranje može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju i/ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12 000 eura po prijavi.

„Interes za ovaj program je uvijek velik, zbog čega smo nastojali omogućiti informacije o pozivu kroz različite kanale. Osim najave putem medija, organizirali smo i radionice te uspostavili pozivni centar za telefonske i elektronske upite korisnika“, pojasnio je Balen te dodao kako budžet za poziv još uvijek nije potrošen. „Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede – više vrijede“, zaključuje direktor Fonda.

 

VEZANE VIJESTI

FZOEU objavio uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER