Akcija čišćenja podmorja i obale „More zna, otok pamti“

Akcija se održava u subotu i nedjelju 20. i 21. travnja 2024.

Institut Plavi svijet (Blue World Institute) i ronilački centar SUBSEASON u suradnji s partnerima i ove godine organiziraju akciju čišćenja obale i podmorja otoka Lošinja pod nazivom „More zna, otok pamti“.

Organizatori akcije čišćenje pod nazivom „More zna, otok pamti“ su Institut Plavi svijet (Blue World Institute) i ronilački centar SUBSEASON. S ciljem očuvanja prirodne baštine lošinjskog podmorja, akcija će se i ove godine održati u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, Turističkom zajednicom grada Malog Lošinja i tvrtkom Jadranka turizam te brojnim udrugama, klubovima i ostalim partnerima iz lokalne zajednice.

U akciji će se 20. travnja čistiti okoliš i podmorje luka u Malom Lošinju i Nerezinama, dok će se istog dana u suradnji s mjesnim odborima čistiti i okoliš u Velom Lošinju, Ćunskom, Artatorama i Punta Križi. U nedjelju 21. travnja čistit će se uvala Čikat, a u ovoj hvalevrijednoj akciji sudjelovat će 70 gostujućih ronioca, kao i velik broj volontera s otoka Lošinja.

Osnovni cilj akcije „More zna, otok pamti“ je podizanje svijesti o problemu otpada na morskom dnu i plažama te promicanje održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša. Prošle godine u akciji je sudjelovalo čak 430 ronioca, volontera i građana koji su iz lošinjskog podmorja i s obala zajedničkim snagama uklonili više od 40 m3 otpada.

Ako se želite pridružiti akciji  „More zna, otok pamti“, ponesite rukavice i dođite u subotu 20. travnja na trg uz spomenik podvodnom ribolovcu u Malom Lošinju i/ili u nedjelju 21. travnja u uvalu Čikat kod ronilačkog centra. Organizatori za sve sudionike osiguravaju ručak i poručuju: „Očekujemo naše sugrađane u velikom broju! Očistimo zajedno naše podmorje i obalu!“.

Kako je izgledala prošlogodišnja akcija „More zna, otok pamti“ pogledajte u priloženom videu.

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER