Sredinom travnja u Grčkoj zabilježene ekstremno visoke površinske temperature mora

Površinska temperatura mora istočnog Sredozemlja na izuzetno visokim razinama

Uz izuzetno visoke vrijednosti temperature zraka izmjerene na području cijele Grčke i površinske temperature mora bile su na dosad neuobičajeno visokim razinama za ovo doba godine.

U dijelu južnog Jonskog mora i sjevernom Egejskom moru, kao i uz otočnu skupinu Dodekanez (grčki: Dodekánisa), sredinom travnja izmjerene su površinske temperature mora iznad 20 °C, izvijestio je portal Meteo.gr.

U ponedjeljak 15. travnja 2024. zabilježena su velika odstupanja u temperaturi površine mora u odnosu na razdoblje 2008-2023. godine. Najveća odstupanja izmjerena su u sjevernom Egejskom moru gdje su lokalno premašila 5 °C.

Dana 19. travnja prosječna temperatura površine mora (Sea Surface Temperature - SST) kretala se oko 18 °C, odnosno od 15,3 °C do 21,3 °C.

 

VEZANE VIJESTI

Počelo vađenje zaostale ribolovne opreme u Parku prirode Telašćica

U suradnji s Društvom podvodnih sportova Zagreb, ovog tjedna izvršeno je kartiranje podmorja uz poznate klifove u Parku priroda Telašćica te se počelo vađenjem zaostale ribolovne opreme koja se već dugi niz godina nalazi na dnu. Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66 % morskih sisavaca i 50 % morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama, izvijestili su iz WWF-a.

Grčka je imala najtopliju zimu u povijesti mjerenja

Prema preliminarnim podacima Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) koje je analizirao grčki tim znanstvenika, zima 2023./2024. bila je najtoplija u povijesti meteoroloških mjerenja.

Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu za 2022. godinu

Prošla je godina u Hrvatskoj bila ekstremno topla sa srednjom temperaturom zraka 1,0-1,2 °C iznad prosjeka. Oborine su bile prosječne u kontinentalnom i gorskom dijelu zemlje, a primorje je bilo sušno do vrlo sušno. Posljednji mjesec u godini bio je vrlo topao u kontinentalnoj i gorskoj Hrvatskoj, ekstremno topao u primorju, dok su temperature na većini postaja bile 3 °C više od prosjeka, izvijestili su u utorak iz DHMZ-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER